Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
BrielleBrielle
2017 / 04 / 23

A megfelelő betűtípus választás nem könnyű feladat, hiszen rendkívül sokat ad hozzá egy oldal megjelenéséhez egy-egy font karakterisztikája. Az pedig nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy mennyi és mennyi betűtípus közül válogathatunk. A következőkben ebben fogok a segítségetekre lenni, ugyanis összeállítottam 5 különböző betűtípus párosítást, melyekben egy bekezdésbe, illetve egy címsorba szánt font tartozik. Természetesen figyelembe vettem azt is, hogy a kiválasztott fontokban minden magyar nyelvben megtalálható karakter szerepeljen.

Az egyes párosításokhoz beillesztett képekre érdemes rákattintani, hiszen teljes méretben adják vissza a megfelelő hatást.

01. Open Sans x Abril Fatface

Az első párosítás két olyan betűtípust tartalmaz, melyek jelenleg is nagy kedvenceim. Nem hiába, hiszen nagyon jól kiegészítik egymást. Az Open Sans jelenleg is egy eléggé közkedvelt típus semleges, egyben barátságos megjelenésével. Az olvasó számára könnyed és gördülékeny haladást biztosít, ha ilyen stílsú betűkkel töltjük ki bekezdéseinket. Az Open Sans minden felületen jól mutat, különböző megformázásokban is.

A párja nem véletlenül lett az Abril Fatface, hiszen az Open Sans egyszerűségét rendkívül jól ellensúlyozza elegáns karaktereivel. Látványos címsorokat kölcsönöz vékony betűtalpaival és tiszta görbületeivel. Semleges, de mégis erőteljes megjelenéssel bír, ami minden áron megragadja az olvasó figyelmét.

Open Sans: Google Fonts oldal | Letöltés
Abril Fatface: Google Fonts oldal | Letöltés

02. Roboto x Lalezar

A második betűtípus szett is nagyszerű párost alkot, biztosan nem érhet bennünket csalódás, ha őket párosítjuk össze. A Roboto kettős természetével nagyszerűen mutat a bekezdésekben. Mechanikai csontvázzal rendelkezik, de a formák nagyrészt geometrikusak. Görbéi nyitottak, barátságos megjelenésű. Természetesebb olvasási ritmussal rendelkezik, mint a talpas betűtípusok.

A Lalezar nagyszerű kiegészítésül szolgál a Robotohoz a címsorokban. Félkövér és dinamokus formákkal rendelkezik, mely által rendkívül jól kiemeli a címeket, alcímeket a szöveg többi részéből.

Roboto: Google Fonts oldal | Letöltés
Lalezar: Google Fonts oldal | Letöltés

03. Source Sans Pro x Abhaya Libre

A Source Sans Pro az Adobe első nyílt forrású betűtípus családja. Ez egy talpatlan betűtípus, mely abból a célból készült, hogy a felhasználói felületeken gördülékenyen lehessen dolgozni. Egyedi stílust kölcsönöz a bekezdéseknek, az olvasásban könnyed haladást biztosít. Remek választás a hosszabb szövegekhez.

A Source Sans Pro fonthoz az Abhaya Libre-t választottam a címsorokba, melynek a stílusa egyensúlyt teremt a szöveg egészében. A magas megjelenésnek köszönhetően kisebb képernyőkön is kellemessé teszi az olvasást. Önmagában is jól megállja a helyét, de a Source Sans Pro-val nagyszerű egységet alkotnak.

Source Sans Pro: Google Fonts oldal | Letöltés
Abhaya Libre: Google Fonts oldal | Letöltés

04. Permian Sans x Playfair Display

Ezen betűtípus párosítást az elsőhöz tudnám hasonlítani. Ha meguntuk már az Open Sansot, akkor a Permian Sans nagyszerű és egyedi választás lesz számunkra. Karakterisztikája a gördülékeny olvasást segíti, a betűk jól elkülönülnek egymástól.

A Playfair Display black változata nagyon hasonló az Abril Fatface-hez, viszont a Playfair Display ezen megjelenése merészebb külsőt kölcsönöz a címsoroknak. Ez a betűtípus remekül használható a címekben és címsorokban, ha stílusos megjelenést szeretnénk adni a szövegnek.

Permian Sans: Google Fonts oldal | Letöltés
Playfair Display: Google Fonts oldal | Letöltés

05. EB Garamond x Montserrat Bold

Végül valami eltérőt szerettem volna bemutatni az eddig felsorolt párosításoktól, így került kiválasztásra az EB Garamond és a Montserrat. Az EB Garamond egy talpas betűtípus, amit normál esetben nem biztos, hogy nem használnék fel egy oldal alap betűtípusaként, de most kivételt tehetünk. A talpas betűtípusok talpatlan társaiktól teljesen eltérő formát kölcsönöznek a szövegnek, kevésbé szigorúak. Hosszabb szövegek esetén érdemesebb használni (például ha valaki egy történetet kíván közzétenni az oldalán, akkor sokkal kényelmesebb a szemnek ez a stílus, hiszen a könyvekbe is talpas betűtípust alkalmaznak).

A címsorokba a Montserrat félkövér változatát választottam, ami viszont talpatlan, így a címek jobban elkülönülnek a hosszú bekezdés szövegektől, szebb lesz a kontraszt. Semleges megjelenésű, de megragadja a figyelmet a címsorokban.

EB Garamond: Google Fonts oldal | Letöltés
Montserrat: Google Fonts oldal | Letöltés

Remélem, hogy a párosítások segítségül fognak szolgálni a megfelelő betűtípusok kiválasztásában. Ha elég sikeresnek bizonyul a cikk, akkor biztosan lesz folytatása, ez már csak rajtatok múlik. Ti melyik betűtípusokat használjátok a leggyakrabban? Szoktatok figyelni rá, hogy milyen betűtípusokat használtok? Hozzászólásban nyugodtan írjátok meg, mit gondoltok a témáról!


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *