Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Alap HTML dokumentum felépítése X

Fontos, hogy a tageket milyen sorrendben illesztjük össze a dokumentumunkban, és az is fontos, hogy maga a HTML dokumentum milyen elemekből épül fel. Most be fogom mutatni, hogyan kezdhetsz neki.

 

Először is, a legfontosabb annak a meghatározása, hogy HTML kódot fogsz használni, tehát az alap tag beillesztése mindig nélkülözhetetlen a kódolás kezdetére. A nyitó- és záró tagjei fogják közrevonni az egész kódot.

<html>
...HTML dokumentum...
</html>

Ezután folytatódhat a többi kód megadása, a következő alap tag a <head> tag, amely az oldalad fejlécét fogja közre. Szülö tag-je a <html>.

<html>
<head>
...dokumentumod fejléce...
</head>
</html>

A fejléc többféle alap kódot is tartalmaz, ami az oldaladhoz elengedhetetlen, kezdve például az oldal címének megadásával, ami a böngésződ keretében jelenik meg, és amit a <head> tagek közé így illeszthetünk:

<title>Oldalad cím</title>

Miután meghatároztad az oldalad címét, a CSS-ed forrás kódját kell megemlítened, ahonnan a stíluskészletet meghatározod. Ez így néz ki:

<link rel="stylesheet" href="CSSkódotURLje" type="text/css" media="screen" />

Fontos még a fejléc kódban megjelennie a faviconodnak is, ami szintén a böngésződ keretén jelenik meg, csak úgy, mint a cím. Ez a kicsi logó képecske, ami a cím mellett jelenik meg. Ezt is fontos megemlítened a kódban.

<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico">

A következő kód még szintén a <head> tagek közé fog kerülni, ez nem kötelező a kódodba, attól függ, hogy milyen szerkesztőt használsz. Ha csak sima PHP alapú az oldalad, akkor szükséged lehet rá. Tulajdonképpen ezzel a kóddal a szöveged karakter kódolásának típusát adod meg. Unicode kódolást használunk, ami 4 bájton ábrázolja a karaktereket, és ennek egy fajtája az UTF-8 kódolású szöveg, ami biztosítja a magyar ékezetes (ő,ú,ö,ü) karaktereket. De hogyha a dokumentumodat alapból ebben mented el, akkor nem kötelező, de ha nem adod meg, az ékezetes karakterek hibás megjelenítését okozhatja.

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Ezután mér lezárhatod a <head> taget, hiszen ezzel véget is ért az oldal fejléce (ebben a dokumentumban a fejléc alatt nem ugyanazt értjük, mint a design-ban, tehát nehogy véletlenül ide illeszd be a fejléced!)

 

Most pedig az oldal tartalma következik, amit <body> tagek közé zárunk. Ide jöhetnek a modulok, frissmodulok, oldalmodulok, de bármi, amit az oldal tartalmának tartasz. Ezzel tulajdonképpen véget is ér a dokumentum, hiszen a tartalom az már eltérő lehet. Ne felejtsük el lezárni az összes taget, mert ha nem teszed meg, hibát okozhat.

<html>
<head>
<title>Oldalad cím</title>
<link rel="stylesheet" href="CSSkódotURLje" type="text/css" media="screen" />
<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
</head>
<body>
...tartalom...
</body>
</html>

 


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *