Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
BrielleBrielle
2017 / 08 / 21

Nagyon fontos, hogy weboldalunkon mindig olyan betűtípust használjunk, melyben az összes magyar ékezetes karakter szerepel. Manapság már ez kevésbé okoz gondot, mint régebben, de még mindig találhatunk olyan betűkészleteket, amelyek hiányosak. Hiányos készlet esetén az adott ékezetes karakter helyén vagy egy üres terület, esetleg négyzet jelenik meg, vagy egy másik betűtípus karakterével helyettesítődik. Ez eléggé zavaró tud lenni, lássuk be, hiszen jelentősen megtöri a szöveg egységét, emellett nem is túl esztétikus.

A következő megoldás után nem kell többé megválnod kedvenc betűtípusodtól csak azért, mert néhány ékezet hiányzik belőle, ugyanis pótolni fogjuk egy végtelenül egyszerű program segítségével, mely a betűtípusok szerkesztésére szolgál. Ennek a programnak pedig High-Logic FontCreator a neve. Az alábbiakban letöltő linkkel is szolgálok nektek, valamint a program használatát is be fogom mutatni.

High-Logic FontCreator

Fájl méret: 12 MB

Tartalmaz: program + crack

Verzió: High-Logic Font Creator Professional v7.0.1

Letöltés: Mega

Telepítéshez szükséges programok: WinRAR

Program telepítése

Miután letöltöttük Megáról a programot számítógépünkre, kicsomagoljuk WinRAR-ral. Egy crack nevű mappát, illetve 2 fájlt tartalmaz. A FontCreatorSetup.exe alkalmazást dupla kattintással elindítjuk, majd végigmegyünk a telepítési folyamaton. Nincs benne semmi ördöngősség, leírás nélkül is menni fog. A telepítés végeztével viszont ne indítsuk el rögtön a programot, mert még meg is kell crackelnünk annak érdekében, hogy bármeddig használhassuk.

A crackeléshez nyissuk meg a crack mappánkat, illetve a számítógépeden keresd meg azt a mappát is, ahová telepítetted a programot Pl. (C:) meghajtó / Programfájlok / High-Logic FontCreator. Ide másoljuk be a crack mappa tartalmát, és írjuk fölül a már benne lévő fájlt. Ezennel máris hasznáható a program.

Hiányzó ékezetes karakterek hozzáadása

A következőkben elkezdődhet a lényegi munka, vagyis a hiányzó karakterek létrehozása. Nyissuk meg a programot, melynek a felülete így fog kinézni:

Ezután kell megnyitnunk a szerkeszteni kívánt betűtípusunkat. Én a Vidaloka fontot választom, melyből az ő és az ű karakterek hiányoznak. A betűtípust kétféleképpen is megnyithatjuk, egyrészt a már telepített készletek közül, illetve a letöltött font fájlal is tudunk dolgozni, melynek kiterjesztése .ttf, .otf vagy .woff is lehet. Én most a már telepített készletek közül fogom megnyitni a Vidalokát. Az Open » Installed Font menüponttal tudjuk betallózni a betűkészletet.

Ezután keressük meg a kívánt fontot a felnyíló ablakban. Az ablak alján egy előlnézetet is láthatunk a kiválasztott betűtípusból, így véletlenül sem fogjuk eltéveszteni, hogy melyiket akarjuk szerkeszteni. Ha megvan, akkor kattintsunk az Okra.

Ezután 2 számunkra fontos ablak fog megjelenni a programban, az egyikben a betűtípusunk karaktereit láthatjuk felsorolva, míg a másik egy előlnézet ablak, az oda beírt karaktereket a program megjeleníti a megnyitott betűtípusunkban. Így ha megadjuk az ő-t vagy az ű-t, akkor ki fog derülni, hogy az adott font tartalmazza-e. Ez egyértelmű lesz. Ha más ablakok is megjelennek a program felületén, akkor azokat kiikszelhetjük, mert csak akadályozni fognak a munkában.

A karakterlistát végiggörgetve láthatjuk, hogy az Ő, ő, Ű, ű karakterek teljesen hiányoznak. Ahhoz, hogy belekerüljön a listába, létre kell hoznunk őket. Az Instert »  Characters menüponttal adhatunk hozzá új karaktereket. Először az Ő-t fogjuk elkészíteni. A külön ablakban megjelenő listában az összes létező Unicode-os karaktert láthatjuk, ezek közül zöld színnel vannak kiemelve azok, amelyeket tartalmazza a betűtípusunk, jelen esetben a Vidaloka.

Keressük meg az Ő-t. Ha megtaláltuk, akkor kattintsunk rá egyszer a kiválasztáshoz. Majd a display fontnál egy olyan betűtípust válasszunk ki, ami biztosan tartalmazza az Ő betűt, mint például a Times New Roman. Ha megvan, akkor kattintsunk a karakterlistában szereplő Ő betűn kétszer, hogy a legalsó sávba bekerüljön a karakter Unicode-os kódja ($0150). Ez azért volt jó, hogy a betűtípusunk készletébe bekerüljön az Ő betű, egyelőre még Times New Roman stílusban, amit ezután fogunk megváltoztatni.

Ezután kattintsunk az Ok gombra, hogy a karakter hozzáadódhasson a listához. Ha működött a dolog, akkor a Vidaloka karakterlistájában meg kell jelennie egy halvány Ő betűnek.

Most itt a listában keressük meg az Ó betűt, ugyanis ebből fogjuk kialakítani a betűtípushoz illeszkedő Ő-t. Válasszuk ki egy kattintással, majd jobb egérgombbal menjük a Copy, vagyis másolás parancsra. Ezzel a teljes Ó-t másolni fogjuk.

Ha megvan, akkor lépjünk vissza a hozzáadott, halvány Ő-re, válasszuk ki, majd jobb egérgombbal illesszük be az Ó-t a Paste opcióval. Ha sikerült, akkor átalakul Ó-ra az Ő, illetve az alul levő előnézeti ablakban átváltozik a négyzet Ó-ra.

Már csak át kell szerkesztenünk az Ó-t Ő-vé, melyet úgy tehetünk meg, ha duplán kattintunk az Ó-n. Fel fog jönni egy ablak, melyben a vektoros karaktert lehet szerkeszteni.

Itt jelöljük ki az ékezetet, majd húzzuk el balra. Ezután a ctrl lenyomásával fogjuk meg az ékezetet, hogy duplázódjon, és húzzuk el jobbra. Az ékezeteket helyezzük el ízlésesen, figyeljünk rá, hogy egyvonalban legyenek. Ha sikerrel jártunk, akkor máris látni fogjuk az előnézeti ablakban az Ő betűnket, mely el is készült. Végül szimplán ikszeljük ki a szerkesztő ablakot.

Ezután már csak az ő, Ú és ú karakterek vannak hátra, ezekkel is megismételjük ugyanezt a rendkívül egyszerű folyamatot. Ha készen vagyunk, és mindegyik hiányos karakterünket kipótoltuk, akkor már csak el kell mentenünk a magyar ékezetes karakterekkel kibővített betűstílust.

Menjünk a File » Export Font menüpontra, a betűtípus lementéséhez. Ha csak a gépünkön, mondjuk Photoshopban szeretnénk használni a betűtípusunkat, akkor az Export as TrueType (.ttf) / OpenType (.otf) Font opciót válasszuk ki. Viszont hogyha webes felületen is szeretnénk használni, akkor Web Font (.woff) formátumban is ki kell mentenünk. Mentéskor érdemes hozzáadni a -hu tagot a betűtípus nevének a végéhez annak érdekében, hogy meg tudd jegyezni, ez a kibővített fontunk. (Például: Vidaloka-hu.ttf) Amint lementettük, telepíthetjük a .ttf és .otf formátumú változatokat a gépünkre, így például Photoshopban máris használhatjuk.

Még így, a végén fontos megjegyezni, hogy ez a módszer akkor működik, ha a betűtípus tartalmazza a többi ékezetes karakterünket (á, é, í, ó, ö, ú, ü). Ha ezek sincsenek benne a fontban, akkor is ugyanígy megszerkeszthetőek, csak lényegesen nehezebb dolgunk van, lévén, hogy nem tudjuk miből megszerkeszteni az ékezeteket. Abban az esetben egy a hiányos betűtípusunkhoz hasonló betűtípus karaktereiről kell beilleszteni az ékezeket.

Ennyi lett volna a cikk, ha bármi kérdésed lenne a dologgal kapcsolatban, akkor nyugodtan tedd fel hozzászólásban.

(A leírás alapjául foRAVER blogjának bejegyzése szolgál)


x Hozzászólás részleg x
2017 / 08 / 26 •

Hasznos kis program ez a Font Creator. Anno ezzel hoztam össze a kézírásos betűtípusaimat is. Lehet, hogy megint el kellene vele szórakoznom… :D

2017 / 09 / 05 •

Igen, nekem is nagyon megtetszett. Én is próbálgatni fogom benne a lehetőségeket, hátha sikerül összehoznom valami használhatót :D

x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *