Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Betűtípusok telepítése X

Mivel sokan teszitek fel ezt a kérdést, ezért gondoltam, egyszerűbb lenne, ha egy tutorialban simítanám el a dolgot. Most a betűtípusok telepítéséről lesz szó. Többen is abban a tévhitben élnek, hogy a betűtípusokat Photoshopba kell telepíteni, holott ez nem így van. Betűtípust a gépünkre telepítünk, ezáltal az azon található összes programban meg fog jelenni, és használhatóvá válik.

Minden gépen, melyen Windows az operációs rendszer, a Vezérlőpulton keresztül érhetjük el a betűtípusokat. Pontosabban a Vezérlőpult/Betűkészletek opció alatt. A telepített betűtípusok ide kerülnek be, ebből egyértelműen adódik, hogy ha törölni szeretnénk valamelyiket, azt innen kell eltávolítanunk.

1. Telepítési módszer

Az első, és legegyszerűbb telepítési módszer az az, ha a letöltött betűtípust megnyitjuk (kétszer rákattintunk). Ekkor megjelenik egy minta az Árvíztűrő tükörfúrógép felirat több méretben is. Ez azért jó, mert ezek a szavak tartalmazzák a magyar ABC összes ékezetes karakterét, ezáltal tudni fogjuk, hogy az adott betűtípus tartalmazza-e azokat a karaktereket, amelyre szükségünk van.

Ezután a Telepítés gombra kattintva egyszerűen el is intézhetjük a telepítést, ami egyáltalán nem bonyolult. Ha az adott betűtípus már létezik a gépünkön, akkor rákérdez, hogy cserélje-e. Tulajdonképpen, ennyi is lenne ez a módszer.

2. Telepítési módszer

Kicsivel sem bonyolultabb, mint az előző. Megnyitjuk a Vezérlőpult/Betűkészleteket, majd a letöltött betűtípust áthúzzuk az itt meglévők közé. Ezáltal települ is az adott font, semmi mást nem kell csinálni.

Remélem, hasznotokra vált ez a tipp, mivel a betűtípus telepítés szerintem egy nagyon alap dolog, olyan, amit szinte bárhol megtalálhattok a keresőbe beírva, ezért nem is szívesen írok olyasféle tutorialokat, mint ez. De úgy gondolom, miért ne legyen itt is meg a leírás, hátha ezzel is a segítségetekre leszek. Sajnos más operációs rendszerekben nem tudok segíteni a betűtípus telepítésben, erre már nektek kell rákeresnetek, az én hatásköröm a Windowsig terjed.