home /főoldal resources /kellékek tutorials /segítségek about /rólunk themes /témák order /rendelés contact /kapcsolat
Cherry
Universe
the 'verse of webdesign & style
Brielle
2018 / jún / 06
Beújított a Flaunt szolgáltató

Sziasztok! A következő bejegyzésben a rajongói oldalak tulajdonosaihoz szeretnék szólni, főleg azokhoz, akik a Flaunt nevezetű szolgáltatónál birtokolják a weboldalukat, illetve ha fontolgatták a költözést a szolgáltatóhoz. A Flaunt április 24-én frissítette a szabályzatát, mely mindannyiunkat érint, akiknek az oldala náluk van. Ezért kérlek, olvassátok el ezt a bejegyzést, ha fontosnak tartjátok oldalatok jövőjét.

Az új szabályzatról

Mivel a szolgáltató egyelőre még nem informálta a rajongói oldalak tulajdonosait a változásról, ezért én most szeretném pótolni ezt, hogy legalább ti tudjatok erről. Az új szabályzat ugyanis szigorú követelményeket szab ki ránk. A Flaunt új szabályzati pontjai szerint (a teljes szabályzatot ezen a linken olvashatjátok el eredeti nyelven) a következők változtak:

  • Ha nem rendelkezel minimum napi 600 egyedi látogatóval, akkor amint lejár az általuk kapott ingyenes domained, el fogják venni tőled, és csak akkor újítják meg ismét, ha rendelkezel ezzel a számmal.
  • Ha szintén nincs meg ez a látogatószám, akkor csak 100 GB tárhelyet adnak. (Viszonyítási alapként az én oldalamon 10.000 kép foglal el 10 GB-ot)

A látogatottságot a cPanelben található Awstats adatai alapján veszik figyelembe. Ennek a megtekintéséhez lépj be cPaneledbe, majd a keresősávba írd be, hogy Awstats. A megjelenő kimutatásokon keresd meg a Days of month részleget, azon pedig a sárgával jelölt Number of visits adatokat nézd. Az alábbi képen szemléltetem, hogy pontosan mit kell nézned. (Ez amúgy az egyedi látogatást mutatja, és nem az egyedi látogatókat, tehát ez több lesz mint egy átlagos látogatószámláló esetében. Ezért mindenképpen ellenőrizd, hogy mit mutat a számlálód.)

Mit is jelent ez a változás?

Eddig aki domaint kapott a Flaunttól, az biztonságban tudhatta magát, viszont most már jobban oda kell figyelnünk a számlálóra.

  • Amint lejár a tőlük kapott ingyenes domained, elveszik tőled, ha nem felelsz meg a feltételeknek. (Az oldalad létrehozásától számított 1 év után jár le a domained.)
  • Ez azt jelenti, hogy nem fogják megújítani a domaint, és el fog tűnni az oldalad.
  • Elvileg erről figyelmeztetnek (nem túl) időben, és akkor dönthetsz, hogy subdomaint szeretnél kapni, megvásárolod tőlük az eddigi domained, vagy veszel egy teljesen újat. Ez utóbbi kettő nyilván téged bocsát költekezésbe. Ez amúgy bárhogy is nézzük, azért is kellemetlen, mert az eddigi látogatóid nem fogják tudni, hova tűnt hirtelen az oldalad, és ha új címet kapsz, akkor nyilván nagyot fog esni a látogatottságod, mivel időbe telik, mire az érdekeltek visszatalálnak hozzád. Bárhogy is nézzük, ez nem csak a domainben veszteség, hanem az olvasók számában is.

Ezt tudjuk tenni

Ha biztos vagy benne, hogy a rajongói oldalad mindenáron szeretnéd továbbra is szerkeszteni, akkor nem érdemes feladnod az érte való küzdelmet, mert vannak alternatíváink. Fel is sorolok néhányat az alábbiakban:

  • Rendszeres frissítés és folyamatos figyelem

Az első lehetőség mindenképpen az, hogy ne add fel az oldalad szerkesztését, hanem tegyél meg mindent a népszerűsítéséért. Ez azt jelenti, hogy legyenek gyakori bejegyzések az oldaladon, számos tartalom, és akkor a látogatóknak lesz miért visszatérniük. Emellett érdemes létrehoznod közösségi oldalt is a rajongói weboldaladhoz, hiszen az is remek felület a népszerűsítésére. Szerkessz türelemmel, és akkor valószínűleg ki fog fizetődni a befektetett munkád.

  • Vásárolj magadnak egy saját domaint.

Ha tudod, hogy semmiképpen nem fogod elérni ezt a számot, mert például ritkábban van friss hír a kedvencedről, vagy mondjuk egy kevésbé ismert valakiről szerkesztesz, akkor figyelembe kell venned más lehetőségeket is, hogy biztonságban legyen oldalad. Az egyik ilyen a saját domain vásárlása. Ez biztonságot is fog nyújtani neked, mert így biztosan nem fogják elvenni tőled a domaint, hiszen te vetted meg, és nem ők.

Ezt még időben tedd meg, mielőtt lejárna a jelenlegi, hiszen így lenne átvezetési időszak. Ezalatt azt értem, hogy amíg még aktív a régi cím, addig azok átszokhatnak az újra, akik még nem tudnak a változásról, így nem lesz nagy a látogatóvesztés. Az oldalad így két címen lesz elérhető egyszerre. Persze ügyelj rá, hogy legyen linkátirányítás a régi címről az újra, illetve az oldalad platformjain is informáld a követőket a változásról.

A domain vásárlás egyébként nem olyan költséges abban az esetben, ha .hu-s címet választasz. Nekünk ez éri meg a legjobban, mivel körülbelül évi 1500 Ft + Áfát kell kiadnod rá. Ez attól is függ persze, hol veszed a címet. Vannak olcsóbb helyek, meg olyanok is, ahol akciókkal is találkozhatsz. A domain vásárlásba most nem szeretnék részletesebben belemenni.

  • Megvásárolod a Flaunttól a jelenlegi domain címedet

Ezzel nem változna semmi, csak neked kéne fizetned a domainért. Viszont van átvezetési idő, tehát valószínűleg nem kaphatnád meg azonnal a címet. Plusz a .com, .net, .org, .us végződésű domainek költségesebbek is a .hu-s domaineknél.

  • Elfogadod a Flaunt subdomainjét.

Ez sem rossz megoldás, mert ingyen adják. Egyedül akkor van gond, ha tárhelynek nem elegendő 100 GB. Akkor az alábbi, végső megoldást kell választanunk.

  • Költözésre szánod magad

Legvégső esetben ezt tudom ajánlani.  Főleg abban akkor vedd fontolóra, ha biztosan nem lesz elég látogatód, valamint ha tárhelynek sem elég a 100 GB-os korlátozás. Bár a Flaunt eléggé egyeduralkodóvá vált a fanhosting terén, azért nem ők az egyedüli szolgáltató.

# FreeFansiteHosting – A Flaunton kívül egyedül a FreeFansiteHosting az a népszerű szolgáltató, ami már régóta működik, és megbízhatóak is. Náluk is van látogató korlátozás ingyenes domain esetén (50 napi látogató Google Analystics-szel mérve), viszont végtelen tárhelyet adnak, ráadásul saját domaint is vásárolhatsz az ő oldalukon.

# Host4Fans – Ez egy elég új szolgáltató, így a megbízhatóságukról nem tudok mit mondani, viszont az oldalukon olvasható információk alapján fairnek tűnnek. Náluk neked kell megvenned a domain címed, viszont végtelen tárhelyet adnak. (Subdomaint ők is szolgáltatnak ingyen.) Emellett más hostokról való ingyen átköltöztetéssel is foglalkoznak.

# InfinityFree – Ez a szolgáltató hasonló az előzőhöz képest, itt is neked kell megvenned a domaint, viszont itt is végtelen tárhelyet adnak ingyen.

Én mit fogok tenni, mint oldaltulajdonos?

Egyelőre még figyelni fogom a számlálót, és az alapján fogom mérlegelni a helyzetet. Végső soron, ha nem mutatna eleget a számláló, akkor valószínűleg saját domain vásárlása mellett döntenék. De úgy gondolom, mindegyikünknek magunknak kell tudni, hogy mi a legjobb az oldalunknak, és mi az, amit érdemesnek látunk megtenni érte.

Úgy gondolom, hogy végső megoldásként a költözés sem rossz megoldás, főleg, ha a 100 GB-os tárhely korlátozás nem lenne elég, viszont ha egyelőre sokára jár le a domained, akkor érdemes lesz jobban odafigyelned a szerkesztésére és a népszerűsítésére, hiszen erre is bőven vannak alternatívák.


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *