Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Eltérő bejegyzés és oldal nézet X

A következő WordPress tutorialban most abban szeretnék segíteni nektek, hogy különböző bejegyzés- illetve statikus oldal kinézetet használhassatok. Alapvetően felmerülő probléma, hogy egy statikus oldalon nem szeretnénk feltüntetni a létrehozás dátumát, vagy a szerző nevét, esetleg kiemelt képet. Ezzel a megoldással teljesen eltérő szerkezetet adhattok a statikus oldalatoknak, ezzel megoldva ezt a problémát.

Mire lesz szükségünk?

A WordPress sablonokban többféle alap php fájl van, melyek egy design felépítéséhez szükségesek. Csak hogy néhányat soroljak, ilyen például az index.php, header.php, sidebar.php, stb, de biztos vagyok benne, hogy ezek egy felhasználó számára sem ismeretlenek. Ezek közé tartozik a page.php is, mely sajnos több alap sablonból is hiányzik. Ez a fájl a magyarul elvezett “Oldal sablonminta”, mely az összes statikus aloldalra hat.

A dolog megoldásához elengedhetetlenül szükségünk lesz a page.php fájlra. A továbbiakban ezt fogjuk megoldani.

Page.php pótlása

Most FTP kapcsolat létrehozására lesz szükségünk, mivel a saját WordPress sablonunkba fogunk belenyúlnu. Keressük meg a wp-content/themes mappát, majd a jelenleg használt téma mappáját. Ezután töltsük le az index.php elnevezésű fájlt. Ha ez megvan, nevezzük át page.php-ra. Végül pedig töltsük vissza a design témánk mappájába. Fontos, hogy az index.php és a page.php is létezzen ugyanott.

Az index.php-nk lesz ezentúl is a főoldalunk, vagyis a bejegyzések e szerint a sablon szerint fognak továbbra is megjelenni, a page.pgp pedig ahogy már említettem, az aloldalakra fog hatni.

Kódok átalakítása

Mivel az index.php-t másoltuk, így tulajdonképpen a munka nagy részével készen is vagyunk. Innentől kezdve csak tőlünk függ, milyen elrendezést szeretnénk adni az aloldalaknak. Mindenesetre egy minta page.php modul kódot azért bemásolok ide. Ezt esetleg használhatjátok:

<div class=”modul”>
<div class=”newstitle2″ align=”center”><?php the_title(); ?></div>
<div class=”middle2″><?php the_content (); ?>
</div>
</div>

Láthatjátok, hogy a kódunk így elég minimális lett. A modul tartalmaként (middle2) használhatjuk az alap kódot is, amit a bejegyzések esetén, de természetesen ha teljesen más modulokat szeretnétek, akkor a szerint adjátok meg a CSS elnevezést. Esetleg ha nem szeretnénk hozzászólásokat megjeleníteni az aloldalakon, akkor törölhetjük a rájuk vonatkozó kódot.

Igazából ennyi lenne az egész trükk. A page.php fájl létezésével máris beáll a különböző aloldal sablon lehetősége, a nagy részét már ti is megtudjátok csinálni. :)