Mi is az a Favicon?? Tulajdonképpen egy .ico kiterjesztésű kis képecske, ami a böngésződ keretében jelenik meg az adott oldalakon. Természetesen, egyszerű ilyet készíteni, és beilleszteni sem olyan nagy ügy. Megmutatom, hogy kell.

 

Favicon elkészítése

Mint ahogy említettem, a favicon .ico kiterjesztésű, pontosabban favicon.ico a címe, és mivel, mint látjátok, ez nem egy átlagos kiterjesztés, ezért felmerülhet a kérdés, hogy hogy a fenébe lehet elkészíteni? Egyébként nem is bonyolult.

 

Először is, kell készítened egy nagyon apró képet, ugyanis a böngésző keretén sem túl nagy, mint ahogy látod, és ha nagyot készítesz, csak magaddal szúrsz ki, mert rossz minőségben kicsinyítődik le. 40×40-esnél nem érdemes nagyobbat készíteni. Érdekes dolog a képszerkesztő használata is, ugyanis nem támogatja mindegyik az ebben való elmentést. Hát akkor mit használj? A legjobb a Photoshop, ugyanis abban jó minőségű a kicsinyítés, de a Paint is megteszi, azzal is el lehet menteni.

 

Most megmutatom Paintben hogy működik, egyébként Photoshop-ban is pontosan ugyanígy. Ha elkészültél a kicsinyített képeddel, akkor menj a mentés máskéntra:

Egyszerűen be kell gépelned, hogy favicon.ico, és természetesen akkor a megfelelő formátumban menti el. Akkor lesz jó, ha elmentés után nem mutat semmilyen ikont a képnek, csak egy “üres lapot”. Készen is volnánk a faviconunkkal. Most már csak fel kell töltened, és beillesztened az oldalra.

 

Beillesztés az oldaladra

Nem lesz ez se bonyolult, csupán <head> tagbe kell beillesztened az alábbi kódot:

<link rel="shortcut icon" href="http://faviconelérésiurljefavicon.ico">

Összesen ennyi az egész. Ha mindent jól csináltál, meg kell jelennie a faviconnak a böngésződ keretén.


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *