Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X FTP Kapcsolódás X

Ebben a leírásban azt tudhatod meg, mire is jó az FTP kapcsolódás, illetve hogyan hozhatod létre. Ezzel a módszerrel érheted el weboldalad fájlrendszerét a legegyszerűbben, így tölthetsz fel új képeket, design sablonokat, valamint egyéb fájlokat.

A kapcsolat létrehozásához többféle programot is használhatsz, de a legkézenfekvőbb a Total Commander. Ez egy fájlkezelő program, mely ingyenesen telepíthető, ráadásul magyar nyelven is letölthető. A legtöbb felhasználó alapjáraton telepíti a számítógépére, hiszen jelentősen megkönnyíti a fájlok rendszerezését. Ha te még nem töltötted le, akkor az alábbi linken megtalálhatod.

Total Commander letöltése »

Miután megnyitottad a programot, el is kezdhetjük létrehozni az FTP kapcsolatot, melyhez a Hálózat menüpont alatt férhetsz hozzá. Menj rá az FTP kapcsolódás lehetőségre.

Ezután megjelenik az FTP kapcsolódás ablak, ahol az eddigi kapcsolataid lehet látni, szerkeszteni, kapcsolódni, létrehozni stb. Itt az új kapcsolat gombra kell kattintanod, hogy hozzáadhass egy teljesen új kapcsolatot.

Az ezután megjelenő ablakban kell megadnunk a kapcsolódáshoz szükséges adatokat, melyet a következő kép szemléltet.

  • Kapcsolat neve: itt mindegy, mit adsz meg, lehet nyuszifül is, a lényeg, hogy megismerd.
  • Kiszolgáló neve: általában ftp.oldalad.valami.com, de ezt úgyis megadják az FTP-s információknál (ha fanhosztingnál vagy, az első emailben küldik, ha pl hostingeres, vagy ucozos, akkor a vezérlőpultban lehet megtalálni hozzá az adatokat)
  • Felhasználó név: általában ezt is megadják
  • Jelszó: ugyanúgy ezt is

A maradék mezőt nem kell kitöltened, minden legyen olyan, mint nálam a képen. Ha kész vagy, nyomj okét.

Ezáltal létre is hoztuk az új kapcsolatot. Innentől kezdve bármikor tudsz kapcsolódni oldalad szerveréhez, nem kell mégegyszer megadnod az adatokat. A Hálózat/FTP kapcsolódásnál bármikor megtalálod a kapcsolataidat, Kapcsolódás menüpontra kattintva pedig bármikor elérheted oldalad szerverét.

Ha mindent jól adtál meg, akkor tökéletesen fog működni. Az alábbi képen láthatjuk, amint a Total Commander egyik oldalán oldalad fájlrendszere fog megjelenni, míg a másikon saját számítógépedé.

A program Másolás (vagy F5) parancsával tudsz egyik oldalról a másikra fájlokat mozgatni, vagyis le- és feltölteni. Mások gomb, amit még érdemes használni, az a törlés (F8). Gondolom, nem mondok újat, ha azt mondom, hogy semmi olyat ne törölj oldalad fájlrendszeréből, amiről nem tudod, hogy micsoda.

Fontos, hogy oldalad szerverén a public_html nevezetű mappába töltheted be a fájlaidat. Ezeknek az elérhetősége mindig a http://oldalad.valami.com/ után fog megjelenni. Így például ha feltöltöd a kep-01.png nevezetű képet, akkor az a http://oldalad.valami.com/kep-01.png URL címen fog megjelenni, ezáltal akár be is illesztheted oldalad tartalmába.

Ennyi lenne az FTP kapcsolódás lényege. Láthatjuk is, hogy ez egy mennyire és egyszerű és praktikus dolog a fájlok kezelésére, ha van FTP-re lehetőséged a szolgáltatódnál, akkor érdemes, illetve ajánlott is kihasználni. Szerencsés kapcsolódást, remélem, sikeresen el tudod sajátítani ezek után a dolgot. Ha bármi kérdésed lenne, akkor ne félj feltenni hozzászólásban.


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *