Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Jó minőségű indexképek a galériában X

A következő leírás egy olyan témában fog segítséget nyújtani, mely már nem újdonság, viszont mégis úgy érzem, hogy fontos írni róla. Ez pedig nem más, mint Coppermine galériánkban az indexképek (thumbnails) minősége. Már megszokhattátok, hogy leírásaimban sokat lovagolok a képek minőségén – nem is hiába – hiszen nagyon-nagyon sokat ad hozzá oldalad színvonalához az, ha nem pixeles, raszteros képeket mutogatsz a látogatóidnak, hanem tiszta és éles változatokat. Igen, még akkor is, ha csak indexképekről van szó, hiszen ez az, amit először látunk az eredeti képből.

Nézzünk is meg egy példát erre. Bal oldalon a rossz minőségű indexképet láthatjátok, míg jobb oldalon teljesen ugyanazt a képet, csupán jó minőségben:

Most pedig végre rátérhetünk az egész trükkjére, vagyis arra, hogyan lehetséges állítani a Coppermine galéria indexképeinek a minőségén. Csupán lépjünk be a galériánkban birtokolt felhasználófiókunkba, és keressük meg a Beállítások menüpontot, majd azon belül is először a Thumbnails settings opciót. Itt az alábbi minta szerint töltsük állítsuk be az egyes lehetőségeket:

Fontos, hogy pipáljuk be a Thumb sharpeninget, hiszen ezáltal az index képek egy kis élesítést kapnak, az alatta lévő beállításokkal pedig megadhatjuk, hogy milyen mértékben legyenek élesek. A fenti képen lévő beállítást szoktam én használni.

Ezután még hátra van egy apróság megadása, ami a képek minőségére vonatkozik. A File settings menüpont alatt ezt százalékban adhatjuk meg. A Coppermine alapértelmezetten 80%-os képminőséget ad meg, ezt mindenképpen fel kell húznunk legalább 100%-ra.

Ennyi lenne az indexképek minőségét meghatározó titok nyitja. Csupán néhány kattintás elintézni, a változás pedig adja magát. Kérlek, ne hagyjátok figyelmen kívül az indexképek minőségét, hiszen tényleg rendkívül sokat számít.

Mielőtt még teljesen véget érne a cikk, még egy kérdés felmerülhet: Mi lesz a régebbi képekkel? Mármint azokkal a képekkel, amelyeket még a változtatás előtt töltöttünk fel. Hiszen néhány beállítás megváltoztatásával a már eddig fent lévő indexképek minősége nem fog megváltozni. Nos, szerencsére ez is kiküszöbölhető a Coppermine Galériában.

Létezik egy olyan menüpont az admin menüben, mely az Admin eszközök címet viseli. Itt lehetőségek tárháza tárul szemeink elé, melyekkel a galériánk képeit vezérelhetjük. Itt keressük meg az Update thumbs and/or resized photos opciót, mely rögtön a listát vezeti. Ezzel a funkcióval a már meglévő képeink indexképeit tudjuk frissíteni. Ezt akkor érdemes használni, ha átméretezzük a képeket, vagy változtatunk a minőségen, vagyis pont a mi esetünkben. Itt az

A többi beállítást hagyhatjuk ugyanúgy. Annyi a lényeg, hogy egy oldalfrissítés folyamán 25 indexkép fog frissülni, míg a bepipált rész az automatikus frissítésre ad engedélyt. Ha beállítottunk mindent, akkor az oldal alján kattintsuk a Submitra, mely el fogja indítani a frissítést.

Ez hosszú ideig eltarthat, főleg akkor, ha sok képpel rendelkezik a galériád. Valamint azt a figyelmeztetést sem hagyhatom el, hogy csak és kizárólag stabil internetkapcsolattal kezdjetek neki a frissítésnek, mert ha megszakad, elölről kell kezdeni. Viszont érdemes megcsinálni, ha el akarjuk érni a kívánt célt.

Ennyi lett volna a mai cikk, remélem, hogy hasznosnak találjátok, illtve hogy mefogadjátok a tanácsomat a minőséggel kapcsolatban. Kis lépésnek tűnik, mégis annál többet jelent. Ha bármilyen kérdés felmerülne, kommentben feltehetitek!