Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Különleges karakterek X

Még régebben volt egy ilyen leírás az oldalon, de egy véletlen folytán törlődött, és eddig mindig csak halogattam a tipp újraírását. Hogy miről is lesz szó? Természetesen a web különleges karaktereiről.

Kezdjük is történetünket az egésznek a kezdetén. Szükségünk volt egy olyan nyelvre, mellyel bizonyos karakterkódok segítségével jeleníthettek meg különböző betűket, karaktereket számítógépünk képernyőjén. Több ilyen is született, de az egyik legfontosabb ma is használt karakterkódolás az ASCII (eszki kettő). Ez még csak nagyon korlátozott mennyiségű karaktert tartalmazott, így például a magyar ő és ű betűket nem is találhatjuk meg benne. Ezért ki kellett fejleszteni egy sokkal egységesebb, mindent karaktert tartalmazó táblázatot, és így született meg a Unicode karakterkódolás. Miért is fontos ez nekünk? Mert mindegyik tábla különlegesebbnél különlegesebb karaktereket tartalmaz, melyek nekünk szerkesztőknek nagyon is ínyenc falatok.

ASCII kódok

Én csak ALT kódoknak nevezem ezeket, ugyanis az ASCII karaktereit az ALT lenyomása segítségével jeleníthetjük meg a képernyőnkön. Valószínűleg ezt sokan ismeritek, hiszen ez ismertebb, mint a második kódolás.

Megjelenítés folyamata: ALT lenyomása + jobb oldali számok. Mindenkinek a gépén 2 számsor is látható, az egyiket a Num Lock segítségével ki-bekapcsolatjuk. Most ezekre lesz szükség. Összesen 256 különböző karaktert jeleníthetünk meg e számok segítségével, majd ezután ismétlődnek. A karakter akkor jelenik meg, ha a lenyomást követően beírtad a megfelelő számot, majd utána elengeded.

Néhány példa karakter: ♥♦♣♠•◘○◙♂♀♪♫☼…

Wikipédia segítségünkre lesz a különböző karakterek kódjával. EZEN A LINKEN megtekintheted őket.

UNICODE kódok

Ezeket a karaktereket kód segítségével a Microsoft Word felületén jelenítheted meg a következő módon:

Megjelenítés folyamata: Írd be a megfelelő kódot, mely összesen 4 számkaraktert tartalmaz, majd az ALT+X billentyűkombinációt lenyomva meg fog jelenni az adott kódhoz tartozó karakter.

Persze, van egy sokkal egyszerűbb módja is ezeknek a megjelenítésének. A weben létezik egy külön erre a célra kifejlesztett oldal, mely az összes Unicode karakter kódját, illetve magát a karaktert is megjeleníti. Egyáltalán nem túlzás: a világon minden létező karakterhez van megfelelő kód, és ez az összeset tartalmazza. Emellett pedig egy halom nagyszerű ikon is megjeleníthető, melyek különböző formákat alkotnak:

ض ټ ௵⋘⍣◐◌◩♕♔♞♉

Ilyenek, és még ennél jobbak is vannak, érdemes végigbogarászni a táblázatot. Az összes karaktert elérhetitek a következő weboldalon: unicode-table.com

A kiválasztott karakterre kattintva megjelenik a karakter Unicode kódja, illetve HTML kódja is, ami rendkívül hasznos, valamint mivel nagy méretben is megjelenik, így egyszerűen kijelölhető, majd kimásolható.

Ennyi lenne az egész. Látjátok? Néhány kód, illetve trükk ismeretével olyan karaktereket jeleníthettek meg, melyeket mások, az egyszerű “mezei emberek” nem tudnak. Mi, weblapszerkesztők pedig könnyedén feldobhatjuk oldalunkat, vagy designunkat ezeknek a használatával.