Brielle
Brielle
2015. okt 15

A mostani LookBook cikkben gondoltam egy olyan dolog elkészítését fogom bemutatni, amit én magam is gyakran használok, mostanában szinte rendszeresen. Ez pedig nem más, mint a szövegdoboz helyezése fejlécre. Nagyon elterjedt az utóbbi időben, és úgy gondolom, megéri beszélni róla, hogy mindenkinek világos legyen, hogyan kell használni, elhelyezni rajta a szöveget. Lássunk is neki.

Hova érdemes szövegdobozt elhelyezni?

Mindenképpen olyan helyre, ahol a teljes tartalma látszódni fog. Lehetőleg olyan helyre rakjunk szövegdobozt, ahol szem előtt van. Megragadja a látogató tekintetét, és rögtön nekilásson elolvasni a tartalmát. Ez mindenképpen legye a fejléc lényegi területén. Elsősorban az a célunk, hogy a híresség képe legyen a fejléc középpontjában, erre vetüljön a figyelem. Viszont másodlagosan kell elhelyeznünk a szövegdobozt, hogy az oldal áttekintése után a látogató elolvashassa, miről is szól az oldal.

Tehát a szövegdoboz elkészítésében ügyeljünk arra, hogy ne legyen takarásban majd a tartalma, ne legyen se túl nagy, és se túl kicsi. Lehetőleg főszereplő hírességünk mellé kerüljön, vagy majd alá, ha tervezünk rakni még csíkokat a fő tartalomnak (összetett fejléc esetén).

Szöveg elrendezése

A szövegdoboz esetén az a dolog, amit sokan el szoktak hibázni, az a szöveg elhelyezése a dobozban. Fontos ugyanis, hogy a szöveg nem hogy csak ne lógjon ki, de hagyjunk egy bizonyos méretű margót neki minden oldalról:

Próbáljunk meg egyenlő margó méretet adni neki alulról, felülről, jobbról és balról is. Így a szöveg tényleg úgy fog kinézni, mintha a dobozban lenne, és nem a szöveg háttere lenne a doboz.

A következő dolog, amire érdemes figyelni, az a sorköz. Sose adj nagyobb sorközt, mint amilyen vastag a margód, mert akkor a margó is sorköznek tűnhet. Az én legjobb módszerem az, hogy a sorköz mindig legyen nagyobb 2-3 ponttal/pixellel, mint a betűméret, mert akkor lesz igazán látványos.

Sorközt a Photoshopban az Ablak » Karakter opcióban állíthatod be, miután bejön a karakterformázó ablakocska.

Szövegszín

A szövegszínt általában érdemes elütő színűnek megadnod, mint amilyen a dobozod háttere. Ugyanakkor ügyelj rá, hogy még ennek ellenére is illeszkedjen a fejléced színvilágába, kitűnjön, és olvasható legyen egyszerre. Erre az eshetőségre sötét háttérszínek esetén a fehér/világosszürke, világos háttérszínek esetén pedig feketét/sötétszürkét ajánlanék.

Az én elképzeléseimben így élnek a szövegdobozok, ráadásul a mivel manapság a letisztultságnak nagy jelentőséget társítanak, így minél esztétikusabban, egyszerűbben érdemes elrendezni a szövegeket, nem zsúfoltan. Neked mi a véleményed róla? Hozzászólásban kérdésedet, gondolatodat szívesen várom. :)


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *