Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Mi az a CSS? X

Hogy mi is az a CSS, azt először szeretném kifejezni egy pontos, szótári kifejezés alapján:

Ezt a kifejezést betűszóban használjuk, és a szakmai nyelvben néha a kifejtett változata is előfordul: kaszkád stílusalap, angolul: cascading style sheets.

A CSS a W3C (World Wide Web Consortium) által ajánlott nyelv, amely a HTML-lel struktúrált webes dokumentum részletes formázását végzi el(font, méret, szín, elrendezés, stb) A CSS-t eredetileg a HTML-lel együttes használatra fejlesztették ki.

Érdekes kérdés, hogy a háromtagú szerkezet első tagja, a ‘kaszkád’ miként került ide. A kaszkád jelentése ugyanis ‘zuhatag, vízesés’. A cascading arra utal, hogy egy CSS szabály több stílusalap használatával, több definíción keresztül, több lépés során alakulhat ki. Ha betöltünk egy olyan weboldalt, amihez nem kapcsolódik stílusalap, azt látjuk, hogy a különböző címsorok eltérő nagyságúak, a linkek kék színűek, a bekezdések között pedig szünet van – ilyenkor a böngésző stílusalapjának formázásait látjuk. Amikor egy weboldal saját stílusalappal rendelkezik, az abban lévő CSS szabályok meghatározott fontossági sorrend szerint felülbírálják vagy kiegészítik a böngésző stílusalapját, így alakul ki a képernyőn látható eredmény. A stílusok, stílusalapok közötti fontossági sorrend és érvényesülés az a kaszkád jelleg, ahonnan a CSS a nevét kapta.
(forrás: Bódi Zoltán: Infószótár)

Vagyis érthetőbb nyelvre lefordítva a CSS tulajdonképpen a HTML-hez kapcsolódó kódolás, ami az általános szövegstílust adja meg. A CSS kódot ugyanúgy a böngészők tudják felismerni, mint a HTML-t, de azért vannak eltérések néhány kódban, amit az egyes böngészőkben máshogy kell beírni. A kódolás kényegét a továbbiakban olvashatjátok majd!


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *