home /főoldal resources /kellékek tutorials /segítségek about /rólunk themes /témák order /rendelés contact /kapcsolat
Cherry
Universe
the 'verse of webdesign & style
Mi az a HTML?

Azt már biztosan tudod, hogy a HTML az oldal kódjának felel meg, de mi is ez pontosan?

A HTML egy betűszó, amely ebben az alakban vált közhasználatúvá, jellemzően csupa nagy betűvel írjuk. Az angol hypertext markup language, azaz ‘hiperszöveg-jelölő nyelv’ kifejezés betűszava, és az interneten publikált weboldalak formátumát jelenti. A HTML olyan jelölőnyelv, amelynek használatával hiperlinkekkel és egyén információkkal ellátott dokumentumokat (weboldalakat) hozhatunk létre. Ezeket az internetre feltöltve a WWW-n publikáljuk. A böngészők képesek értelmezni és megjeleníteni a bennük lévő vagy általuk linkelt tartalmat, képeket, információkat. A HTML a webes dokumentum struktúráját írja le, a formázására a CSS-t használják.

A HTML-ben úgynevezett tagek vannak. A tag egy igazi, sokjelentésű angol szó, amelynek ezúttal a ‘jel, jelölés’, illetve a ‘címke’ jelentésrétegei a fontosak. Ennek is van továbbképzett formája a beszélt nyelvben, amely fonetikusan átírva a következőképpen néz ki: teggelés. A tageket nemcsak HTML-ben, hanem máshol is használják, ahol címkéve, jelzésekkel kell ellátni egy nagyobb adatsort.

Azért végződik jó néhány webes dokumentum .html-re vagy .htm-re, mert ez a jelölőnyelv neve. A .html végződés azért lett három betűs (.htm), mert a régi informatikai világban minden kiterjesztés hátom betűs lehetett a fájlnevek végé, és ez ennek az öröksége.

 

(forrás: Bódi Zoltán: Infószótár)


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *