Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Milyen egy jó szerkesztő? X

Az oldalam látogatóinak legnagyobb része szinte biztosan szerkeszt, szerkesztett, vagy szerkeszteni fog oldalt. Éppen ezért úgy gondoltam, most egy olyan cikket rakok össze szerkesztői társam számára, ami összegzi, hogy milyen is a jó szerkesztő. Most a Ti segítségeteket is kérem, mivel egy ilyen interaktívabb cikket szeretnék készíteni, melyben a Ti véleményetek is sokat fog számítani. Számotokra mit jelent az, ha valaki jó szerkesztő? Most leírom az én nézőpontomat.

Először is, fontos megjegyeznünk, hogy nagyon sokat számít az, milyen szerkesztő is vagy. Miért? Mert ez nagyban hozzájárul az oldalad sikerében. Egy oldal a szerkesztő személyiségét tükrözi, annak a szavai, ízlése alapján tevődik össze az oldal egésze.

Szimpátia

Nagyon fontos, hogy az olvasók szemében kialakuljon egy kép rólad. A rajongói oldalaknál gyakran az objektivitásra törekszünk, hogy csak is igényes és hivatalos hangnemben fogalmazzuk meg a cikkeket. Ezzel szemben, ha mondjuk egy blogot vezetsz, akkor nagyon fontos, hogy ki is vagy valójában. Viszont ami mind a kettőben közös az az, hogy az olvasót érdekelje, amit írsz. Hogy kedveljék a stílusodat, szemléletedet egy-egy cikk elolvasása után, és arra késztesd őket, hogy elgondolkodjanak rajta, hogy hmm, igen, igaza lehet.

Ami még növelheti a szimpátiát, az néhány kedves szó. Ha az emberek hozzászólást írnak az oldaladon, vagy a chatedben, akkor sose szólj vissza durván, vagy ha kérdeznek valamit, akkor mindig válaszolj a lehető legérthetőbben, és ne lekezelő stílusban, hiszen a chated tartalma mindenkit érdekel, nem is hinnéd, mennyire. Ha egy rossz szót szólsz, az szárnyra kel, és az emberek ez alapján fognak megítélni.

Motiváció

Legyél motivált. Akard az oldalad szerkeszteni, és várd mindig, hogy kirakhasd az aznapi híreket, amit aztán az emberek elolvashatnak. Minél gyakoribb a(z) (igényes) friss,  annál inkább látják rajtad az emberek, hogy érdekel az oldal sorsa, és hogy nagyon elhivatott vagy annak a szerkesztésében. Ebből adódóan pedig tudni fogják, hogy a Te oldaladra érdemes visszatérni, mert mindig van olvasnivaló.

Ha már nem érzel annyi motiváltságot, mint az elején, vagy már kifogytál belőle, akkor jön a kedvetlenség, és nem fogod szívesen szerkeszteni az oldalad. Csak púp lesz a hátadon. Egyre több frissítést fogsz kihagyni, végül jön a záró szöveg. Ha úgy érzed, egy adott témában már kifogyott belőled a szusz, akkor nincs értelme erőltetni. Keresd meg azt a témát, amiből ismét meríthetsz némi motivációt, és szívesen szerkesztesz benne.

Kreativitás

Nagyon nagyon fontos, hogy legyenek saját ötleteid. Manapság kevés szerkesztő rendelkezik saját kreativitással, emiatt sokan a másik ötleteit “veszik kölcsön” és csinálnak úgy, mintha a sajátjuk lenne, és azzal válthatnák meg a világot. Dolgozz meg az oldaladért, a figyelemért, és nézz körül, mi az, amit szívesen raknál még az oldaladra, ami máshol nincs, és érdekelné az embereket. A mások utánzása tisztességtelen, és nincs is ennél undorítóbb szokás a szerkesztők körében. Általában az ilyesmikből indulnak ki a netes konfliktusok, viták a chatekben, a letagadás, stb… Nézz magad köré, és gondold át, hogy ez tényleg a te ötleted volt, vagy megbántasz vele valakit, ha publikálod? Hidd el, rossz érzés, amikor tőled vesznek ötleteket, és sajátként tüntetik fel, ha még nem esett meg ilyen, akkor próbáld az áldozat helyébe képzelni magadat. Neked jól esne, ha kitalálnál valami egyedit, és más úgy csinálna, mintha ő találta volna ki? Bizonyára nem.

Szerkesztői közösség

A szerkesztők között is kialakulnak bizonyos közösségek, ahol megbeszélhetik a webes világ eseményeit. Esetleg Facebookon, Twitteren, vagy egyéb közösségi oldalon. Ne félj beszélgetni a többi szerkesztővel, megismerni őket, megtudni, mi hajtja őket a szerkesztésben, csak hogy te is megtaláld a magad motivációját. Remekül lehet szórakozni a másik megismerésében, még akkor is, ha csak egy chatablak a kommunikáció tere. Hidd el, hogy sokat tanulhatsz másoktól.

A szerkesztők is emberek

Nem vagyunk gépek, akik sosem fáradnak el, és egy hosszú nap után nem vágyunk inkább a pihenésre a szerkesztés helyett. A látogatóid meg fogják érteni, ha egy nap nincs kedved, vagy időd, hiszen ők ott lesznek, ha kellesz nekik. Fontos, hogy nem kell elvakultan szerkeszteni, szánj időt magadra is. Tudni kell, hogy a többi szerkesztő is ember, és ez alapján méregethetjük csak őket.

Még ez alá a pont alá tartozik véleményem szerint a szerkesztők sértegetése is. Mondjuk biztos mindenkivel megesett már, hogy elgépelt valamit, és ezt más is észrevette. Sose hordjuk le a másikat a helyesírás miatt, hiszen mindenkivel előfordulhat, hogy elüt valamit (persze a sorozatos helyesírási hibák már hagynak némi kívánnivalót maguk után, de elég sablonos ezzel sértegetni valakit).

Sose ásd alá a másik szerkesztőt. Milyen képet mutat rólad az, ha az adott szerkesztő előtt dicséred a munkásságát, máshol meg leszólod? Ha negatív véleményed van, azt tartsd meg magadnak, vagy mondd az adott emberke szemébe, de ne szidd őt máshol nyilvánosan.

Önmagunk értékelése

Legyünk tisztában a saját hibáinkkal, és ne próbáljuk meg a valótlant bizonygatni. Ha például nem vagy olyan jó design készítésben, akkor készíts valami minimalistát, olyat, amit el tudsz készíteni, és igényesre szabni. Nem kell újra feltalálni a világot, elég, ha beleadod a legtöbb tőled telhetőt. Ha szeretsz oldalt szerkeszteni, akkor úgy is tudni fogod, hogy mit nyújthatsz az embereknek, egy normális ember pedig fel tudja mérni magáról, hogy jó-e az, amit csinál.

Végül csak annyit írnék le, hogy próbáltam minél több pontra kitérni a témában, viszont biztos sok mindent kihagytam, amit még szerettem volna elmondani. Ezért lesz szükségem a Ti véleményetekre! Szerintetek mitől lesz valaki jó szerkesztő? Mi az, ami a másikat a szemetekben így tünteti fel? Egyetértetek a pontjaimmal, vagy nem? Ha van véleményetek, akkor bátran írjátok le, vitassuk meg együtt, hogy segítsünk azoknak, akik most kezdenék el a szerkesztést.