Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Milyen témában?? X

Gondolom, sokaknál megjelenik a probléma, miszerint szívesen nyitnának oldalt, de nem tudják, hogy milyen témában, vagy ha neki is kezdenek egy témának, akkor hamar rájönnek, hogy nem volt jó választás. Még én is sokat tépelődök, hogy jó-e, amit csinálok, vagy teljesen melléfogtam egy-egy oldalammal.

Szerencsére sokszor nem is olyan nehéz a döntés, mint azt hinnéd! A lényeg az, hogy jól gondold át, mielőtt belevágsz egy weboldalba. Készíthetsz honlapot bármiről, a lényeg csak az, hogy igazán szeresd azt, amiről/akiről oldalt nyitsz, különben kötelességnek fogod venni egy idő után, és nem lesz meg a ‘varázsa’.
Most elmondom, milyen témájú weboldal miért előnyös, és mi a hátulütője.

001. Blog

Tényleg sokan vágnak bele manapság egy webes ‘naplóba’ – vagyis blogba. Gyakran szinte semmilyen grafikai, HTML tudás nem szükséges hozzá, elég, ha egy blog szolgáltatónál készíted el az oldalad, itt még csak sorban se kell érte állnod, csak elkészíted, és általában még alap sablonok közül is választhatsz. Ez mind szép és jó, viszont ha tényleg szeretnél olvasókat is, és nem csak magadban írogatni, akkor minél letisztultabban, egyszerűbben, de nem semmitmondóan kell berendezned a lapod. A lényeg itt nem csak az ‘aznap történtein’ összpontosul, mert az is fontos, mit hogyan fogalmazol meg, írsz le, mivel az emberek egyből tovább fognak kattintani más helyre, ha trágárkodsz, vagy túlságosan lecsupaszítva írsz le dolgokat. Tehát jól meg kell gondolni azt is, hogyha blogot szeretnél kezdeni, mert ezzel részben magadat is ‘átadod’ az olvasónak, és ő is szívesebben tér vissza, ha szimpatikus vagy neki.

002. Fan oldalak

Jól tudom, milyen nehéz egy sztáros oldallal nagyobb sikert elérni, hiszen én is jártam már ebben a cipőben. Fontos, hogy a sztárt, akiről írsz, szeresd, és kövesd ‘minden lépését’, te legyél az első, aki leközli a legfrissebbeket róla, néha egy kicsit spékeld meg a cikkeket saját véleménnyel is, mert akkor nem csak a csupasz hírt fogják látni, hanem egy kicsit többet. Az ilyen oldalakra általában egy egyszerűbb kinézet dukál, bár ugyanúgy a monumentális design-ok is illenek, persze csak ízléssel. Oda kell figyelned a többi oldalra is, akik ugyanazzal a hírességgel foglalkoznak, hogy te nyújts valamivel többet, mint azok az oldalak, mert így hozzád szívesebben betérnek a látogatók, mivel nem csak az alap sablon híreket tudják olvasni.
Szerintem ezért is nehéz egy sztáros oldal fenntartása, mert sok idő kell hozzá. A legjobb, ha egy társszerkesztőt is felfogadsz, vagy alapból mással kezdesz neki, mert egy idő után rá fogsz jönni, hogy egyedül milyen nehéz. Hiszen az is jobb, ha egy másik szerkesztő meg pont más dolgokat tart szem előtt, és akkor ő még több hiányosságot esetleg be tud pótolni.

A tanácsom az, hogy tényleg jól gondold át ez esetben a hosztot is, inkább kérj egy domain-t sztáros oldalakkal foglalkozó hosztoktól (flaunt, fanfusion, starszz…) mert ők még hirdetik is az oldalad. Lehet, hogy nehéz megszerezni a domain-t, de ugyanakkor hirdetik is az oldalad a szolgáltatónál, és a látogatottság is több lesz.

003. Grafikás/Portálépítős oldal

Ebben a témában nehezebb nyilatkoznom, hiszen az én oldalam is ilyesféle, és tudom, mennyi munkát igényel, ha tényleg komolyan gondolod. Sokan vannak ugyanis úgy vele, hogy azt hiszik, máris jól tudnak grafikázni, miután egyszer vagy kétszer bekapcsolták a Photoshop-ot, és szerintük jól ment nekik. Én nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nagyon zavarnak az olyan grafikás oldalak, ahol a szerkesztő szinte nem is tud grafikázni, a PS-ről is alig tud valamit, csak ilyen oldalt akart, mert egyszerűnek tűnt nekikezdeni. Az elején én is körülbelül ilyen voltam. De én azt mondom, hogy ha tényleg szereted csinálni, akkor kezdj neki, hiszen miközben készítesz valami munkát az oldaladra, aközben is sokat fejlődsz. Ha feladod már az elején, mert látod, hogy vannak nálad jobbak, akkor tényleg sosem fogsz semmit sem elérni. Itt is nagyon fontos, hogy törj egyediségre. Ne csak olyan Photoshop segítségeket rakj fel, amik más oldalakon is megtalálhatók, hanem valami olyanra, amit te is egyszerűen megcsinálsz, de egy kezdőnek lehet, hogy nem megy. Nem kell feltétlenül nagyban gondolkodni, valami kis egyszerű is elég lesz az elején. Ha látják az egyedi tippeket, végül úgy is vissza-vissza fognak térni a látogatók.

Mégis azt mondom, csak azért ne kezdj bele egy grafikás oldalba, mert nincs más ötleted, hogy mibe fognál bele. Csak akkor, ha szívesen csinálod, egy idő után unalmassá válhat.

004. PC játkos oldal

Ez esetben főként a Simsre gondolok, hiszen ez a legnépszerűbb PC játék, és tényleg nem csak 1-2 ilyen oldal létezik. Gondolom, nem leplek meg titeket, ha azzal állok megint elő, hogy fontos az egyediség. Sokan csak az első talált letöltést feldobják az oldalukra, és ezért lesz az, hogy minden oldalon ugyanazok a letöltések lesznek megtalálhatók. Jó ötlet például, ha te is megpróbálsz saját letöltést alkotni, de ha nem megy, ne aggódj, gyűjthetsz is. Simses oldalba is csak akkor vágj bele, ha nem csak a szokásos sablon tippeket tudod adni, amikre a legtöbb játékos amúgy is magától rájön. Készíts építési tippeket, az mindig izgalmasabb, mint például, hogy hogyan jön a télapó… Sztorit írni is csak akkor kezdj el, ha nem csak uncsi fölösleges, olcsó történetet találsz ki. Egy régi jó barátom értett ezzel egyet velem. Ha csak azért akarsz sztorit írni, hogy neked is legyen, tök fölösleges az egész.
Bocsánat a sok rizsáért, de ha az embernek volt simses oldala, akkor van mit felsorolnia. Inkább játssz a PC játékaiddal, ha még nem élted ki magad, viszont ha veterán vagy, és már mindent tudsz, akkor jöhet a tudás ‘átörökítése’.

005. Cikkes oldalak

Sokszor gondolkoztam azon, milyen lehet egy cikkes oldalt vezetni. Úgy gondolom, ehhez sok ötlet kell, és a legfontosabb a saját vélemény, ami persze elüthet az olvasókétól, hiszen nem vagyunk egyformák. A fontos az, hogy ne erőltesd a látogatókra a véleményed, és arra is vigyáz, hogyan fogalmazol, mert lehet, hogy a végén még ‘sznobnak’ fognak nézni, ha magasabbra emeled a saját véleményedet másokénál. Csak akkor kezdj bele, ha nem a szokásos cikk ötletekkel állsz elő, hiszen igazándiból bármit kritizálhatsz. A lényeg az, hogy fogd meg az olvasót a szavaiddal, kicsit adj minden véleményre, ne csak a sajátodra, nem csak te vagy.
Ha mégis úgy döntesz, nekiállsz, akkor ha valami cikk az eszedbe ötlik, írd le papírra, nehogy elfelejtsd.

A honlapod kiválasztásában légy céltudatos, és sose akarj túl sokat egyszerre elérni. Ne azért készíts oldalt, hogy neked is legyen! Annak nincs értelme, és csak fölösleges oldalak fognak lógni az űrben.
Kihagytam volna valamit? Ha igen, akkor később pótolva lesz!


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *