Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Mindent a fanhosztingról X

Nem is kérdéses, hogy napjainkban mennyire elterjedté váltak a fanhosztingos oldalak mindenféle körben. Ezek az oldalak ingyen szolgáltatnak a felhasználóknak tárhelyet, illetve egyedi domain címet, cserébe egy vagy két reklámot kell csupán kitenni. Mivel már én is sok kérdést kaptam tőletek a fanhosztinos szolgáltatókkal kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, sosem késő minden tudnivalót összegyűjteni róluk. Ebben a kis cikkben most megismerheted ezeket a szolgáltatókat, illetve ha már ismered őket, akkor némi segítséget fogok nyújtani a jelentkezéshez.

Fanhoszting: hogyan is működik?

Az ismertetőben már néhány dolgot elárultam róluk, de akkor most tudjuk is meg részletesen, mi is ezeknek az oldalaknak a feladata, és mi a hasznuk belőle, ha ingyen adnak neked tárhelyet és domaint.

Azt már tudjuk, hogy ezek a szolgáltatók tárhelyet és domaint adnak teljesen ingyen, ami azért nem kis összeg, főleg nagy tételben. Gondoljunk csak bele, némelyik szolgáltató (pl Flaunt) mennyi sok weboldallal rendelkezik. Nos, ez a fajta szerkezet egy fajta kölcsönös közreműködésről szól, ami a háttérben zajlik, de nagyon is jelen van. Ők ingyen adnak tárhelyet és domaint, Te pedig cserébe kiraksz egy vagy két reklámot, és a gépezet pont ettől fog működni. Ezek a reklámok a Google által vannak létrehozva, és aki beregisztrálja őket, az azáltal jut nyereséghez (vagyis pénzhez) ha minél többen kattintanak rá. Minél több magas látogatottságú oldalon szerepel a reklámod, annál nagyobb az esélye, hogy a reklámra rákattintanak. Ezáltal nő a bevétel nagysága. Általában pedig a rajongói hírportálok produkálják a legtöbb érdeklődőt, ezért keresnek olyan bátor jelentkezőket, akik szívesen vezetnének hírességekről weboldalt.

Valószínűleg egész jó profitot lehet ebből szerezni, főleg, ha minél több oldalnak szolgáltatnak tárhelyet. Tehát nekik megéri az, ha minél többen jelentkeznek hozzájuk tárhelyért, és mivel ez is mindennek az alapja, ezért muszáj volt a legelején beszámolnom róla.

Vedd figyelembe a szabályokat

Minden fanhoszt rendelkezik saját szabályzattal. Ez általában angolul íródik, és soha ne felejtsd el teljesen elolvasni jelentkezés előtt. Ha nem olvasod el őket, és valamit nem teszel meg, amit itt feltüntetnek, akkor elvehetik az oldalad. A legtöbb helyen általában ezekre kell odafigyelned:

 • fel kell tüntetned egy linket, ami a hosztra vezet vissza
 • egy vagy két reklámot el kell helyezned az oldaladon: Minden hosztnál különbözőek lehetnek a kritériumok, ezért is érdemes elolvasnod a szabályzatot. Különböző mennyiségű és méretű reklámot kell elhelyezned az oldaladon, megadott helyeken. Ezekhez mindig megadják a kódokat, ami vagy a hoszt weboldalán jelenik meg, vagy jelentkezés után emailben kapod meg az oldaladdal együtt.
 • folyamatos frissítés: szintén hosztra jellemző, hogy milyen időközönként kell frissítened, vagy milyen időközök után veszik el az oldalad, ha nem frissíted. Erre is figyelj oda.
 • rövid aktivációs idő: miután megkapod az oldalad, meg van adva, mennyi idő alatt kell feltöltened tartalommal, mennyi idő alatt kell nyitásra készen állnod.

Ezeken kívül még számtalan szabályt tüntetnek fel a hosztok, mindenképpen olvasd őket végig, oldalad jövője múlhat rajta. Sokan veszítették már el úgy az oldalukat, hogy nem tartották be a szabályokat.

Hogyan válj te is felhasználóvá

A gépezet működéséhez elengedhetetlen, hogy olyan tartalmat tudj produkálni, ami érdekli az embereket, és minél több látogatót tudj becserkészni vele. Mert látogató = nyereség a szolgáltatónak. Ezért válogatják meg nagyon, kinek is érdemes megadni az ingyen tárhelyet egyedi domainnel.

Tehát ez alapján vannak bizonyos elvárásaik a jelentkezőkkel szemben, így a legtöbb fanhosztnál a következő kritériumoknak kell eleget tenned:

 • HTML és CSS ismeret: ahhoz, hogy egy oldalt tudj vezetni, elengedhetetlen ez a fajta tudás. Hiszen ez által tudod bekódolni az oldalad, vagyis tulajdonképpen ha nem értesz ezekhez, akkor hogyan tudnád meggyőzni a szolgáltatót, hogy tudsz elég látogatót is produkálni?
 • WordPress illetve Coppermine ismeret: ez a két felület az alapja egy rajongói oldalnak. A WordPress adja weboldalad alapját, ebben írod meg a híreket, ebben kódolod be a kinézetet. A Coppermine pedig az általánosan használt képgaléria, melynek elég egyszerű a használata
 • Design összeállítása: a jelentkezéshez szükséges bemutatnod egy már elkészített saját munkát az oldaladról. Ez által döntik el, hogy érdemes-e tárhelyet adniuk neked, hiszen egy design mindent elárul a szerkesztőről. Csalni nem érdemes, csak saját munkát küldj el, a csalás előbb-utóbb úgyis felszínre kerül.

Ha ezekhez a dolgokhoz már értesz, akkor már semmi más miatt nem kell aggódnod, alkalmas vagy a jelentkezéshez. Általában egy hosztnál email, vagy egy űrlap segítségével lehet jelentkezni. Keresd fel az adott szolgáltatót, és küldd el a jelentkezést.

Milyen domaint kérjek?

A domain az a cím, melyen az oldaladat tudod elérni. Ez általában .com .net .org .us végződéssel rendelkezik, az elejét pedig te választhatod meg (pl cherryuniverse.net). Érdemes olyan címet kérned, ami illik az oldalad témájához. Tehát ha én például egy Katy Perry-s oldalt szeretnék vezetni, akkor a következőként választanám meg a domaint:

Első rész: híresség neve

 • katyperry
 • katy-perry
 • kperry
 • k-perry
 • missperry
 • katy
 • perry
Második rész kötőjellel elválasztva, vagy egybe:

 • daily
 • online
 • source
 • center
 • fans
 • web
 • news
Végződések:

 • .net
 • .com
 • .org
 • .us

Természetesen még rengetek sok lehetőség van, érdemes többön gondolkozni, hiszen olyan címet már nem kérhetsz, ami már létezik. Ehhez ellenőrizd, hogy az adott domain szabad-e, a következő linken: checkdomain

Hibák, melyeket ne kövess el!

Sokan miután jelentkeztek, és megkapták az oldalukat, elkövetnek olyan alap hibákat, amik oldaluk felfüggesztésével járnak. Figyelj oda rá, hogy ez nem játék, ezeket be kell tartanod, különben elveszik az oldalad.

 • ne felejtsd el kirakni a reklámokat: ez a legfontosabb dolog, amit a felhasználók általában elkövetnek, majd oldaluk felfüggesztésre kerül. Mint azt már említettem, mindenhol pontosan leírják hogyan kell elhelyezned, és mennyi reklámot. Ha ezt nem teszed meg, akkor ne lepődjél meg, hogy felfüggesztenek. Flauntnál például magyar oldalaknál elengedhetetlen 2 reklám kitétele: egy a tartalom fölött, egy másik pedig bárhol máshol. Ha csak egy reklámot raksz ki, arra is figyelnek. Ne kövesd el ezt a hibát.
 • designcsere esetén ne zárd le az oldalt: oldalad ezért is felfüggeszthetik, ugyanis a tartalomnak mindig elérhetőnek kell lennie.
 • oldalad a főoldalon helyezkedjen el: ha nem tudod a WordPresst a főoldalra telepíteni, akkor mindenképpen át kell irányítanod oda, ugyanis a kezdőoldalon általában egy coming soon oldal jelenik meg, és ha a hosztod ezt látja csak, akkor azt hiszi, nincs tartalom az oldaladon, és maradéktalanul letörli. (egyébként mielőtt a WordPresst telepíted, ki kell törölni FTP kapcsolat segítségével a fent lévő index fájlt, ugyanis ha már létezik egy index fájl, akkor a WP-t nem lehet főoldalra telepíteni)
 • frissítés hiánya: akaratosan vagy akaratlanul is, de sok oldalt az aktivitás hiánya miatt törölnek. Minden hosztnál meg van adva, mennyi inaktivitás után törlik le az oldalad, és meg is teszik, ha nem figyelsz oda

Fanhosting oldalak

Segítségként felsoroltam néhány működő, népszerű fanhosztot, melyeknél nyugodtan jelentkezhetsz. Előnyük még, amiről nem beszéltem az az, hogy már meglévő domain címekért is lehet jelentkezni, vagyis adoptálni lehet olyan címeket, amiket egyszer már beregisztráltak, de tulajdonosuk feladta az oldal szerkesztését, így ezek felszabadultak. Általában ha adoptálsz, akkor nagyobb esélyed van megkapni a domaint.

Végül pedig

Végezetül fontosnak tartom megemlíteni, hogy a hoszttól nem kell félned, nem úgy kell elképzelni őket, hogy minden egyes mozdulatodat figyelik, amit az oldalon teszel. Ne felejtsd el, hogy ők neked mindent ingyen adnak, és nem kérnek cserébe sok mindent, amit mindenképpen teljesítened kell. Az oldal a tiéd, egészen addig, ameddig betartod a játékszabályokat.