Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X PageBreak oldaltörés X

Most egy olyan WordPress Tutoriallal érkeztem hozzátok, melyben a PageBreak oldaltörésről lesz szó. Hogy mi is ez? És mire jó? Most mindent megtudhattok: ezzel a funkcióval a statikus oldalakat tudjátok több aloldalra bontani, melyek között egy oldalváltóval lehetséges a navigálás. Nagyon hasznos kis funkció, mellyel még különlegesebbé tehetitek oldalatok tartalmát.

Ilyesféle tippet még tényleg sehol sem láttam, külföldi oldalakon is csak nagyon hiányosan tudtam rátalálni, így ez a tutorial ebben a formában csak itt található meg. A kódokat magam kapartam össze hozzá, erre kérlek, légy figyelemmel.

PageBreak beillesztése

Először is, azt kell megtudnunk, hogy hogyan is választhatjuk több részre a statikus oldalunkat. Létezik egy kód, mely ugyanúgy működik, mint a rövidített bejegyzéseknél a tartalom elkülönítése a tovább gomb utánra. Pontosan ezt a kódot kell beilleszteni oda kódnézetben, ahol a tartalmat szeretnéd leválasztani:

<!--nextpage-->

A legjobb dolog mégis abban rejlik, hogy ezt a kódok akármennyiszer beillesztheted, nincs határ. Viszont a probléma mégis abban rejlik, hogy ezt a kódot valljuk be, elég nehéz megjegyezni, ezért a szöveg szerkesztőben meg kell jelenítenünk, hogy bármikor ha szükségünk lesz rá, csak rányomjunk.

Így a következő kódot a functions.php fájlunkba kell beillesztenünk, pontosan a ?> zárótag elé:

/* Add Next Page Button in First Row */
add_filter( 'mce_buttons', 'my_add_next_page_button', 1, 2 ); // 1st row

function my_add_next_page_button( $buttons, $id ){

/* only add this for content editor */
if ( 'content' != $id )
return $buttons;

/* add next page after more tag button */
array_splice( $buttons, 13, 0, 'wp_page' );

return $buttons;
}

Ennek a segítségével meg fog jelenni egy kis oldaltörés gomb a Bővebben tag gombja után. A képen láthatjátok, pontosan hol fogjátok megtalálni.

Oldalváltó beillesztése

Sajnos a mi sablonjainkban nem szerepel a PageBreak-hez tartozó oldalváltó, ezért ezt pluszban nekünk kell beillesztenünk. A következő kódot a page.php sablonba kell illeszteni, a modulod legvégébe a tartalom utánra, vagy a modul utánra, ez már természetesen tetszés szerint helyezhető el:

<?php wp_link_pages( array( 'before' => '<div class="page-links"><span class="page-links-title">' . __( 'Oldalak:', 'twentythirteen' ) . '</span>', 'after' => '</div>', 'link_before' => '<span>', 'link_after' => '</span>' ) ); ?>

Oldalváltó formázása

Ezt az oldalváltót is ugyanúgy formázhatjuk, mint a PageNavi bővítményét, ehhez viszont az alábbi CSS-re lesz szükség. A stlye.css fájlba illeszd a kódot:

/* PageBreak Oldalváltó */
.page-links {
clear: both;
font-size: 11px;
font-style: arial;
font-weight: normal;
margin-left: 5px;
margin-top: 30px;
color: #000000;
}

.page-links a,
.page-links > span {
background: #ffffff;
padding: 8px 6px;
text-decoration: none;
}

.page-links .page-links-title {
background: transparent;
border: none;
margin-right: 20px;
padding: 0;
}

Ez is tetszés szerint formázható, hogy hogyan nézzen ki az oldalváltó, az már csak a fantáziádon múlik. Remélem, hasznosnak vélted ezt a kis leírást, és Te magad is jó hasznát fogod venni. Nagyszerűen lehet a PageBreak-kel elhelyezni a tartalmat az oldaladon, és valószínűleg többen is fel fogjátok fedezni benne a lehetőségeket. Sok szerencsét hozzá. :)