Brielle
Brielle
2014. nov 23

Gondoltam, elindítom az oldal első cikksorozatát, mely a LookBook címet fogja viselni. Csak úgy, mint az öltözködésben, itt is különböző design módszereket, divatokat fogok bemutatni. Innen is ered az elnevezés. Remélem, követni fogjátok a cikkeimet, melyeket igyekszem minél gyakrabban készíteni. Azért is lesz hasznos, mert végre bemutathatom kedvelt technikáimat videón kívül, ráadásul nem csak a szokásos ‘glamour’ stílus fog szóba kerülni, hanem az egyszerűbb, klasszikus stílus is.

 

Polygon Textúrák

A cikksorozat első részében szeretném bemutatni a Polygon textúrákat, melyek még a magyar oldalaknál nem elterjedtek, de számos külföldi szerkesztő is előszeretettel használja őket. Hogy mi is az a ‘polygon‘ textúra? Maga a szó ‘sokszöget‘ jelent, és így már nagyjából meg is magyaráztam a dolog lényegét. Ezek a textúrák általában háromszögeken alapulnak, és a háromszögek az elhelyezésükből, tónusértékükből úgymond térbeli hatást keltenek. Lehetnek persze többszínűek is, de alkothatják egy szín különböző tónusértékei is. Utóbbit fogjuk mi is kihasználni. Legyen a design-od egyszerű, vagy glamour stílusú, ezekkel bármikor feldobhatod munkád.

 

Először is, kezdjük az alappal. Nagyon nem kell sokat beszámolnom erről, nyilván mindenki olyat választ, amilyen designt szeretne. Glamournál ajánlatos a színátmenet használata, de egy egyszínű alap mind az egyszerű, mind a glamour stílushoz is passzolni fog, sőt, a polygon pattern mindegyiknél nagyon jól fog mutatni.

Ezután kiválaszthatod a megfelelő polygon textúrát, és mint már említettem, a szín nem fog számítani. Miért? Mindjárt ez is kiderül. Minél több kisebb sokszög van a textúrán, annál jobban fog látszódni a végeredmény. Ha egyszerűbb stílusút akarsz, a nagy sokszögűek tökéletesen be fognak válni számodra.

A következő lépésben a háttérre helyezett textúrát alakítsuk át fekete-fehérré (Kép»Korrekciók»Fekete-Fehér). Ha esetleg kicsi lenne a különbség az egyes sokszögek között, akkor ajánlatos növelni a kontrasztot. (Kép»korrekciók»Fényesség/Kontraszt).

Ezután már csak láthatóvá kell tennünk a háttér színét, amit egy egyszerű trükkel meg is tehetünk. A polygon rétege maradjon továbbra is kiválasztva, majd kattints a Réteg»Rétegstílus»Keverési beállításokba. Itt a főoldalon válaszd ki az ‘Átfedés’ vagy a ‘Lágy fény’ opciót, amelyik jobban kiadja a hatást. Esetleg adhatsz egy kis átlátszósítást is a rétegnek, ha túl erős lenne.

Végül pedig tetszésed szerint befejezheted a munkát. Ezzel a technikával nem csak weboldal design-okat lehet készíteni. de nagyszerűen beválik Facebook vagy Twitter borítókép tervezésekor is. Kinek mi jelenik meg a fantáziájában, aszerint díszíthető.

 

A példa kedvéért készítettem egy egyszerű stílusú mintát is. Ennél nyilvánvalóan arra kell figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a díszítést, és csak éppen kellemes mennyiségű, egyszínű dísz kerüljön rá.

Innentől kezdve persze rajtad áll, hogy mit sikerül kihoznod ezekből a nagyszerű kellékekből, amikkel pofon egyszerű dolgozni, és egyszerűen feldobhatják a design-od. És most nem kell mindenfelé keresgélned ezeket a textúrákat, mivel gyűjtöttem összesen 30 db különbözőt, kis alakzatosat, nagy alakzatosat, kinek mi tetszik jobban. Remélem, hasznos volt a segítség valamennyire, ha beválik sokatok számára, akkor gyakrabban jelentkezem ilyen LookBook részekkel. Kövessetek ezután is! ;)

 

» 30 db Polygon Textúra


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *