Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
BrielleBrielle
2017 / 09 / 18

Ezennel egy új cikksorozat indul útjának az oldalon, melynek alapjául a látogatók, vagyis a Ti szokásaitok, véleményetek fog szolgálni. Mostantól adott időközönként az oldalmodulba fogok helyezni egy-egy kérdést, melyben bizonyos témákban várom a válaszotokat, a szavazás lejártával pedig egy összegző bejegyzést fogok készíteni hozzá, melyben az eredményeket tárgyaljuk ki. Így fontos, hogy ha új kérdést láttok, akkor bátran szavazzatok, hogy minél több választ kaphassunk. Természetesen nem is kérdéses, hogy mindig weboldalszerkesztéssel kapcsolatos témában várom a válaszokat.

A legelső szavazást már jó régen raktam ki, azóta a szavazási idő többször is letelt. Előbb szerettem volna elkészíteni hozzá a bejegyzést, de nem igazán jött össze… Viszont ahogy mondják, ami késik, az nem múlik. Szóval, akkor vágjunk bele a lecsóba. Íme, az első kérdésünk így hangzott:

Használsz reklám blokkoló bővítményt böngésződben?

  • Igen (86%, 19 szavazat)
  • Nem (14%, 3 szavazat)

Összes szavazat száma: 22

Az adblockerek sötét oldala – avagy, ennyien szavaztatok

Bevezetésként beszéljünk egy kicsit az internetes reklámokról, és arról, hogy mennyire idegesítőek tudnak lenni. Hidd el, mint rendszeres internetező, ezzel én is tisztában vagyok. Mivel ma már a népesség nagyrésze veled együtt naponta akár több órát is képes eltölteni egy kisebb vagy egy nagyobb képernyő előtt, így ez a legjobb módszer, hogy a márkák elérjék közönségüket különböző reklámfelületeken keresztül, melyek a képernyőd méretéhez képest szintén lehetnek kisebbek és nagyobbak is. Az idegesítés mértéke pedig exponenciálisan növekszik a mérettel és a villódzással együtt.

Szerencsére olyan világban élünk, ahol a reklámok mennyisége szinte a nullára csökkenthető különböző böngészős bővítmények segítségével. Ezeket összefoglaló néven reklámblokkoló bővítményeknek nevezzük, melyek minden reklámot eltüntetnek a szemünk elől, nekünk pedig szó szerint semmivel sem kell többet tennünk érte néhány kattintásnál. Ugye, mennyivel nyugalmasabb a böngészés a reklámok nélkül? De mennyire.

Akkor, kedves olvasóm, mesés bevezetőnk után most elérkeztünk a sötét oldalra. A kérdésem feltételének okához. Nos, mivel ilyen kíváncsi természetű voltam, így tudni akartam, Ti milyen százalékban használtok reklámblokkoló bővítményt. Az eredmény engem is meglepett. Összesen 22-en vettetek részt a szavazásban, melyből 19-en használtok ilyen bővítményeket, mely kemény 86 %-ot tesz ki. Nem számítottam rá, hogy ilyen magas eredményt fognak elérni az igennel szavazók.

Miért is vagyok olyan drámai, hogy a sötét oldalt emlegetem? Egy egyszerű olvasónak a sötét és a világos oldal között nincs különbség. Neki teljesen mindegy, hogy látja-e a reklámokat. De most akkor nézzük meg egy kicsit a helyzetet a weboldal üzemeltetője szemszögéből is.

Egy weboldal üzemeltetőnek szüksége van a reklámokra, mivel ezzel szerzi meg az oldal fenntartására szükséges összeget. A reklám készítői fizetnek azért, hogy kitedd reklámjukat az oldaladra, ami nekik jó, hiszen elméletileg így sok emberhez eljuthat a termékük hirdetése. Annak is jó, aki úgy dönt, hogy kiteszi a reklámot, mert ő pénzt kap érte, amivel fizetheti a weboldal költségeit. Mert ugye sem a domain, sem a tárhely nem hullik ingyen az ölébe, ezekért fizetni kell. Nem is beszélve arról, hogy egyéb szolgáltatásokért is fizetnie kell (például webdesign, egy weboldal motorja, ilyesmi.)

És most képzeld el, hogy ez a rendszer egy szempillantás alatt összeomlik a sok adblocker használó netező miatt. Mert őket idegesítik a reklámok. Ennek a dolognak nem a reklám készítői lesznek az elszenvedői, hanem a weboldal fenntartói.

Nem arról szeretnélek meggyőzni benneteket, hogy ne használjatok adblockert, csupán szeretném megemlíteni, hogy gondoljátok meg kétszer, kinek ártotok vele. (Persze, nem arra gondolok, aki 50.000 villódzó reklámot kitesz az oldalára, hanem a tisztességes szerkesztőre, aki nem haszonszerzésre akarja gyűjteni a pénzt, hanem az oldala fenntartására, ugye.)

Adblocker a webdesignban

Igazából, a fő témánkhoz még csak most érkeztünk el. Az adblockereknek sötét oldaluk is van, viszont minket nem ez érdekel. Ha weboldalszerkesztéssel és webdesign készítéssel foglalkozunk, akkor alkalmazkodnunk kell minden adódó helyzethez. Ilyenek a reklámblokkoló bővítmények is, persze. Ezzel azt akarom kifejezni, hogy figyelned kell arra is, hogy mutat az oldalad adblockerrel, és anélkül egyaránt.

Tulajdonképpen a reklámblokkoló általában kiüti a reklámot, de gyakran nem csak annak a scriptjét, hanem a modult is, amiben elhelyezték. Ez azt jelenti, hogy a szépen felépített design egy szempillantás alatt széteshet egy adblocker felhasználó képernyőjén, csak mert bizonyos elemek is felszívódnak, amiknek nem kéne. Én is megéltem már ezt a helyzetet, ugyanúgy bárkivel megtörténhet.

Mit lehet tenni ez ellen? Most érkeztem ahhoz a részhez, hogy ajánlom az adblocker bővítmény használatát, kísérleti célból. Mivel nagyon elterjedt a fanhoszting (pl. Flaunt, mely az én weboldalamnak is szolgáltatja a tárhelyet), ahol általában egy vagy kettő reklámot el kell helyezned az oldaladon, így figyelnünk kell arra is, hogyan jelennek meg ezek az oldalon, vagy hogyan nem, adblocker esetében. Ha bekapcsoljuk a bizonyos bővítményt, látni fogjuk, hogyan néz ki az oldalunk azon rengeteg látogató oldalán, akik rendszeres adblocker felhasználók. A mi feladatunk az lenne, hogy odafigyeljünk rá, hogyan néz ki az oldalunk a reklámokkal, és hogyan nélkülük.

A cikk anélkül nem érhetne véget, hogy ne írnék néhány ötlett, javaslatot, hogyan helyezz el reklámot oldaladon:

  • Célszerű az oldalmodulba tenni. Készíthetsz neki egy külön modult is címmel, de figyeljünk arra is, hogy adblockerrel a látogató csak egy címet fog látni üres modullal. Ez még nem olyan nagy probléma, ha nincs jobb ötleted, ez is remekül tud működni.
  • Alakíts ki a fejlécen helyet a reklámnak. De vigyázz, semmit mást ne építs a reklám kódjára, mert ha eltűnik a reklám, szétesik az oldalad. Egy külön divbe tedd, amit mindentől teljesen külön pozícionálj be. Így semmi nem fog elcsúszni.
  • Használd ki az oldal alja által nyújtott előnyöket. Sokan nem tekernek végig az oldalakon, így ha a láblécben alakítasz ki helyet neki, akkor az teljesen rendben van. Nem túl látványos hely, így senkit nem fog zavarni, ha látja a reklámot.

Mit NE tegyél:

  • Ne illeszd be a fejléced főlé a reklámot mindenféle pozícionálás nélkül arra hagyadkozva, hogy úgyis mindenki használ ablockert, mert ez nem így van. Mindig lesznek olyanok, akik nem fognak, vagy még nem használnak. És őket nagyon fogja zavarni, ha oldalad elcsúszik a reklám miatt, vagy a reklám plusz helyet foglal el, és lejjebb tolja az oldalt. Mindig hagyj külön helyet a reklámnak, a designba beépítve szerepeljen. Akár lehet annak része is, de hiányában se tűnjön üresen az a rész.
  • Ne írd oda a reklám alá, hogy ‘ez itt a szponzor reklám helye, ha nem látod, reklámblokkolót hasznász’. Aki reklámblokkolót használ, annak eléggé zavaró tud lenni, ha egy fölösleges szöveget kell olvasnia, főleg, ha az az oldal tetején jelenik meg. Nem túl szerencsés, ha rögtön ez villan a látogató szemébe. Diszkréten bánj a reklámmal, aki nem látja, az annak örül, nem kell még emlékeztetnie is rá, hogy mégis minek kéne az üres helyen lennie. (Régebben én is tettem a reklám alá szöveget, de be kellett látnom, hogy teljesen fölösleges erőfeszítés.)
  • Ne dobd be az oldalad aljára, ‘tökmindegy’-re hivatkozva. Foglalkozz vele, hogy néz ki az oldalad reklámblokkoló nélkül, és vele egyaránt.

Végezetül

Úgy érzem, hosszú cikkünk a végéhez ért, így érdemes levonni a tanulságot. Emlékezzünk rá mind, hogy kinek is fontos igazán a reklám. Zavar téged annyira, hogy megfossz másokat az általa járó bevételtől? Szerkesztőként foglalkozol eléggé a reklámjaid elhelyezésével? Tervezzünk minden felhasználóra egyaránt!

Ha szeretnél hozzászólni a témához, akkor bátran megtehet cékkünk végén. Írd le a személyes véleményedet, és vegyél részt a következő szavazásunkban is!


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *