Brielle
Brielle
2014. aug 02

Ebben a cikkben most néhány szót a színválasztásról olvashatsz, hiszen valljuk be, a legnehezebb része a munkának a kezdés, és akkor is a tökéletes színek kiválasztása. Sok mindent figyelembe kell vennünk e téren, így megpróbáltam összegyűjtöttem a legfontosabb dolgokat a színválasztásról, színharmóniáról. Én így szoktam kiválasztani a megfelelő színeket.

1. Passzoljon a kiválasztott alakhoz

A példa szemléltetésére összegyűjtöttem 6 db random képet különböző hírességekről, hogy ezeken tudjam bemutatni, mire is gondolok a témában.

Először is, mint ahogy az alcím is mutatja, fontos szempont, hogy valamilyen szinten passzoljon a színösszeállítás a fejlécen megjelenő alakhoz, a híresség ruhájához, vagy a kép hangulatához. Első körben mindenképpen azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen színeket sikerül levadásznunk a képről, és akkor a továbbiakban ezekből ki is indulhatunk.

– Szín
Mint ahogy a példában is látjuk, megjelenik a rózsaszín, sárga, és kék halvány változata a képen, akkor nyilván ezekből tudunk kiindulni. Ezek azok a színek, amik ha megjelennek, akkor az összhatás harmonizálni fog az eredeti képünkkel.
– Erőteljesség
Fontos a szín árnyalata is, tehát választhatod a megjelenő színekkel azonos árnyalatot is, de a változtatás sem jelent gondot. Nem probléma, ha erősítesz a színeken, és ha nem a tiszta szín jelenik meg, akkor érdemes keresni egy olyan árnyalatot, ami viszont az, és még beleillik az összhatásba.
– Mennyiség
Figyelembe kell venned azt is, hogy az adott színek mennyire gyakran jelennek meg, és mekkora felületen.Válassz olyan színt háttérnek, ami a leggyakoribb, hiszen a háttérben is ez a szín fog kompenzálni.

Természetesen előfordulhat az is, hogy az adott alakon nincsenek olyan színek, melyeket fel tudnál használni. Ebben az esetben amit érdemes lesz figyelembe venned, az a kép eredeti háttere. Itt is életbe léphet az előző módszer:

-Szín
-Erőteljesség
-Mennyiség

Ha pedig úgy esik a dolog, hogy csak egy fő színt tudsz kiragadni a képről, amit felhasználhatnál, akkor előjöhet a kérdés, hogy mi a teendő. Készíthetsz egyszínű design-t is, ugyanannak a színnek a különböző árnyalataiból. Viszont ha ezt teszed, akkor nagyon egyhangú lehet a design.

Ilyenkor érdemes keresni egy másik színt, ami szerinted passzolhat a megjelenő színhez. Tisztítsd ki az adott színt, és keress valamit, ami illik hozzá, de most a példában azt fogom bemutatni, hogy vesd el azt a megjelenő színt, és keress valami mást, esetleg több mást, ami tiszta szín, halványabb, vagy bármi, ami együtt jól néz ki.

2. Harmonizáló színek

A második pontban inkább az egymáshoz való passzolást szeretném megemlíteni, ugyanis néha megeshet, hogy olyan színhatást választasz ki, ami nem a megfelelő hatást éri el, például:

– piszkos (nem tiszta) színeket ne használj egyszerre
– ne használj túl erőteljes, neonos színeket, csakis abban az esetben, ha egy másik, halványabb színnel képes vagy kompenzálni az erőteljeset. Lehet, hogy azt gondolod, jól néz ki egymás mellett két rikító szín, de sokan nem szeretik, és a designod túl rikítóvá válna.

Ebben az esetben úgy tudod enyhíteni a hatást, hogy ugyanannak a színnek a világos árnyalatát is felhasználod. Így egyből jobban mutat a végeredmény.

-Ne használd az alapszíneket együtt

Úgy értem, hogy a vörös, zöld, kék, és sárga színeknek a legtisztább árnyalatát ne használd egyszerre, mert egymás mellett nem néznek ki jól. Egy kis színátmenettel persze segíthetsz rajta, de jobban jársz, ha enyhébb, kellemesebb színeket alkalmazol.

Zárásként mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy nincs is fontosabb szempont, mint a harmónia, hiszen ha ez nincs meg, akkor nem igen hatnak úgy a színek az emberekre, ahogy azt el szeretnénk érni. A hidegebb színek mindig hűvösséget árasztanak, a melegek pedig kellemes, vidám érzetet hordoznak magukkal. Arra is törekedhetsz, hogy vagy csak meleg, vagy csak hideg színeket használsz, viszont ha megtalálod az aranyközéputat, az is egy megoldás. Így hát nyilván nem tudok olyan nyilvánvaló “receptet” adni a megfelelő színválasztásra, hiszen ha nincs meg a megérzés, akkor azon még fejleszteni kell. A következő mintával pedig végül szeretném bemutatni, hogy mit értek azon, hogy harmónia. Én ezen a fejlécben hasonló színeket választottam, így ha átszínezem, akkor a végeredmény csak a színben változik, az összhatás megmarad.

Remélem, sikerült segítettem valamennyire, de nyugodtan kérhetsz segítséged ez ügyben, ha elakadtál, vagy nem tudod, jó-e a szín, amit kiválasztottál. Ne gondolkozz sokat, csak próbálkozz, addig, ameddig nem érzed jónak :)


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *