Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Szöveg alakzatba helyezése X

Előfordulhat, hogy designunkra a szöveget kicsit izgalmasabban szeretnénk elhelyezni, mint egy szimpla sorkizárt bekezdésben. Sőt, megeshetnek bizonyos esetek is, amikor trükkösebbnek kell lenni a megszokottnál, hogy a szövegünk megfelelően illeszkedjen az eltervezett felületre. Erre az esetre vethetjük be az alakzat és a szöveg keresztezésének módszerét. Így most erről a nagyon egyszerű, de mégis praktikus trükkről lesz szó a továbbiakban.

Legjobb példa a módszer alkalmazására, ha designunkon ferde felületek jelennek meg, de mégis jól mutatna rajtuk egy-két bekezdésnyi szöveg. Alapjáraton a szöveg eszközzel húznánk egy téglalapot, és abba illesztenénk be a designra kerülő szöveget, mint ahogy a fenti képen is láthatjuk. Ám mivel így a sorkizárt szöveg szélei nem párhuzamosak a ferde vonallal, így akadályokba ütközhetünk, ráadásul a végeredmény sem túl esztétikus.

Pontosan ilyen esetekben vethetjük be a szöveg eszköz alakzat eszközbe való beintegrálását. Először is, toll eszközzel (P) rajzoljunk egy alakzatot, arra a helyre, ahová a szöveget szeretnénk majd elhelyezni, és olyan formájút/méretűt, amilyenre a szöveget tervezzük.

Az alakzatot zárjuk be, és ha esetleg némelyik vonal a ferdén kívül nem lenne vízszintes, vagy függőleges, akkor a Pont transzformátor eszközzel a helyére igazíthatjuk (ez az eszköz a tollat hosszan lenyomva választható ki). Ha ezzel megvagyunk, és nem alakult ki egy forma kitöltéssel (lehet azonos színű is, mint a háttér, de eltérő is), akkor a felső eszköztáron válasszuk ki a forma lehetőséget.

Csak ezen lépések után vehetjük igénybe a Szöveg eszközt (T). Az eszközt vigyük az alakzatunk fölé, majd amint az eszköz átvált négyzetesről kerek szöveg bevitelre, akkor kattintsunk, majd illesszük be a kívánt szöveget Ctrl+V.

Végül pedig a rétegeknél kapcsoljuk ki az alakzatunk mellől a szemet, így a rétegünk nem lesz látható, s a szöveget formáljuk meg az ízlésünknek megfelelően.

Ennyi lenne a trükk lényege, természetesen ez bármilyen formájú alakzattal működik, pontosan ezért ilyen praktikus. Legyetek kreatívak, és készítsetek valami nagyszerűt ezzel a rendkívül egyszerű, de hasznos módszerrel. :) Bármi kérdés felmerülne, ne féljetek hozzászólást írni.