Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Szövegformáló kódok X

CSS tanulmányainkat folytatva, most megkezdeném a legfőbb tagek ismertetésével, amikkel a szöveget lehet formálni. Vegyünk is egy egyszerű példát, body alap tagbe beillesztve:

body{
color: #ffffff;
font-family: tahoma;
font-size: 12px;
font-weigth: none;
}

 

Szín kódok

A szövegszínt többféle kóddal is megadhatod. Első példa a HEX színkódolás:

color: #ff0000; /*színkód megadása*/

A másik az RGB színkódokkal való megadása:

color: rgb(255,0,0);

A harmadik pedig maga a szín nevének megadása:

color: red;

 

Betűtípus megadása:

Főleg olyan betűtípusokat érdemes megadni, amik alapértelmezettek minden számítógépen. De te is megnézheted, nálad milyen típusok vannak, a géped beállításában. Néhány példát azért megadok: arial, comic sans, times new roman, tahoma, georgia, century… stb.

font-family: tahoma; /*betűtípus megadása*/

 

Betűméret megadása:

Ezt képpontban (pixelben) adhatod meg, bármekkora méretben. De ne legyen se túl nagy, se túl kicsi az oldaladon az alap betűtípus.

font-size: 11px; /*betűméret*/

 

Betűstílus megadása:

Betűstílus alatt a félkövér, dőlt, aláhúzott stílust értem. Ezeket így adhatod meg: bold(félkövér), underline(aláhúzott), italic(dőlt), overline(vonal a szöveg fölött), line-through(áthúzott), none(nincs)

font-weight: none;

 

Szöveg igazítása:

Ezzel a szöveg jobbra, balra, középre, sorkizártra való igazítását adhatod meg ezekkel: right(jobbra), left(balra), center(középre), justify(sorkizárt)

text-align: justify;

 

Szöveg alakítás:

Ezzel a kóddal pedig azt adhatod meg, hogy a szöveged csak nagy-, kisbetűs legyen, vagy kiskapitális. Ezek a kódok: uppercase(nagybetűs), lowercase(kisbetűs), capitalize(kiskapitális)

text-transform: uppercase;

 

Nagyjából ennyi az alap szövegformáló kódkészlet, de ha esetleg kihagytam volna valamit, később pótolva lesz. Kérdéseket hozzászólásban várom!


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *