Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Tarts mindent naprakészen X

Most egy olyan cikket olvashattok a WordPressről, mely egy kezdőnek, illetve már egy tapasztalt felhasználónak is jól jöhet. Ez pedig a WordPress, illetve bővítmények rendszeres frissítése. Időnként a WordPress, illetve a bővítmények fejlesztői új frissítésekkel, ötletekkel állnak elő, mely egyszerűbbé, és praktikusabbá teszik a felület használhatóságát. Most arról lesz szó, hogy megéri-e nekünk is mindig letölteni a frissítéseket, vagy nem.

Tévhitek

Először, amikor elkezdtem én is használni a WordPresst, és megláttam, hogy időnként újabb verzió érhető el hozzá, féltem frissíteni, mivel azt gondoltam, elveszhet a tartalmam. Ami érthető is, hiszen figyelmeztet minket a frissítés előtt, hogy érdemes biztonsági mentést készíteni, meg ilyesmi, hátha elveszik a tartalom. Emiatt sosem frissítettem.

Ám ettől nem kell félni, ugyanis a vezérlőpultban, ha rámegyünk a frissítésre, akkor nekünk autómatikusan letölti, és telepíti az újabb verziót. A frissek és a tartalom tutira nem fog elveszni, emiatt ne aggódjatok ti sem. Sőt, általában a frissítéshez hamar készítenek magyarosított verziót is, általában érdemes kivárni, és azt telepíteni.

Mi van, ha nem frissítünk?

Amikor még régebben “féltem” a WordPress frissítésétől, akkor sosem töltöttem le az újabb verziót, így idővel hibák léptek fel a vezérlőpultban, és az oldalon is. Például, nem lehetett képet beszúrni, vagy a szövegnek csak egy bizonyos része jelent meg. Ez lehetséges, hogy amiatt van, mert a régebbi kódok elavulnak az új verzió megjelenése után, és bizonyos funkciók nem fognak működni. Már csak ezért is ügyeljünk rá mindig, hogy amint elérhetővé válik a WordPress egy frissített, és bővített verziója, töltsük le mindenképpen. Így az ilyen hibák elkerülhetővé válnak, és minden naprakész lesz.

Bővítmények frissítése

A bővítményeket is ugyanúgy megéri frissíteni, amint figyelmeztet rá a vezérlőpult. Bővítményeknél előfordulhat az, hogy ha a saját CSS-ét írtuk át, akkor a frissítéssel ez eltűnik, és alapértelmezetté válik. Mint például a PageNavi esetében. A legújabb frissítéssel például az alap stíluskészletén is változtattak, így utólag ezt is át kellett írni.

Alap beállítások tutira nem fognak eltűnni, vagy például egy Polls bővítmény esetében az addigi kérdéseink nem fognak törlődni, általában csak a CSS, PHP kódok íródnak felül. Bővítmények frissítése előtt győződjünk meg róla, hogy az esetleges megváltoztatott CSS kódot kimentettük, hogy aztán visszailleszthessük frissítés után.

Végszó

Ne halmozzuk fel a frissítéseket, hiszen mindig érdemes a legújabb verziót használni. Gondoljunk csak az androidos alkalmazásokra: azokból is időnként elérhető újabb verzió, amire érdemes frissíteni a már letöltött változatot, hiszen rendkívül sok új funkciót raknak beléjük. A WordPress esetében is ugyanígy működik, ezért ügyeljünk arra, hogy vezérlőpultunk mindig naprakész legyen.