Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X CpmFetch telepítése X

A CpmFetch egy olyan PHP objektum, mely segítségével a Coppermine galériád képeit tudod elhelyezni az oldalad kívánt részein (fejléc, sidebar), például legutóbb feltöltött képek formájában, meg ilyesmi. A következőkben ennek a telepítéséről és használatáról lesz szó. Ha neked is van Coppermine galériád, akkor különösen hasznos dolog lehet WordPressben elhelyezni a CPG-s képeket, hogy a látogatók könnyebben rátaláljanak.

Az alábbi kép segít szemléltetni, hogyan nézhet ki ez a dolog az oldaladon, miután sikeresen végrehajtottuk a telepítést. Természetesen ezt bárhogyan tudod formálni, kedvedre alakíthatod, személyre szabhatod, illetve azt is be tudod állítani, mennyi kép jelenjen meg.

Telepítés folyamata

Először is, töltsük le a Cpmfetch-et tömörített formátumban. Ezt az alábbiakban meg is teheted:

Fájlméret: 51 KB
Tartalmaz: Cpmfetch mappa
Verzió: 2.0.0
Letöltés: link

A letöltést követően bontsd ki a tömörített fájlt, majd a benne található teljes mappát töltsd fel FTP segítségével a Coppermine galériád mappájába a weboldalad tárhelyére. Ez lehet gallery, galeria vagy photos mappa is, attól függ, hogy milyen címen érhető el a galériád. Ehhez a folyamathoz én Total Commandert szoktam használni. (FTP kapcsolódás leírás)

Ha sikeresen felmásoltad a szerverre a Cpmfetch-et, akkor még ne szüntesd meg az FTP kapcsolatot, ugyanis még szükségünk lesz rá a későbbiekben.

Miután a Cpmfetch mappája feltöltésre került, telepítenünk kell a galériánkhoz. Ezt már a böngésződben végezheted el. Lépj az oldaladcime.com/gallery/cpmfetch/install.php URL címre. Ha helyesen írtad be a címet, akkor a következőt fogod látni a böngésződ ablakában:

Ezután kattints a megjelenő Click here to run the install feliratra a telepítéshez. Ha sikeresen lezajlott a telepítés, akkor meg kell jelennie a legfrissebb Galéria képeknek a következő módon:

Ha nem jelennek meg teszt képek a telepítést követően, hanem egy hibaüzenetet látsz csak, akkor látogass el erre az aloldalra: Cpmfetch hibaüzenet javítása »

Viszont ha megjelennek a képek a minta szerint, akkor sikeresen zajlott le a telepítés. A következő lépésben a képek oldaladra való beillesztéséről lesz szó.

Legutóbb feltöltött galéria képek beillesztése

Ahhoz, hogy megjelenhessenek a Coppermine galéria képeid például a fejléceden vagy a sidebarban, egy külön fájlt is fel kell még töltened FTP-n keresztül a Cpmfetch mappájába. Ennek a fájlnak a segítségével fogjuk megjeleníteni a legfrissebb képeket, és fontos, hogy ennek a fájlnak a szerkesztésével tudod majd megformálni ezeknek a megjelenését. latestimages.php letöltése »

Mielőtt feltöltenénk a szerverre, formáljuk meg a fájlt az igényeink szerint.

Nyisd meg  latestimages.php-t egy kódszerkesztő programban (jegyzettömbben vagy NotePad++-ban) a szerkesztéshez. A fájl első felében egy CSS kód jelenik meg, mely a képek megformázásáért felelős, a második felében pedig egy PHP kód helyezkedik el, mely a képek megjelenítéséért felelős, valamint azt is ebben a kódban tudjuk megadni, hogy mennyi kép jelenjen meg. Utóbbi a következőképpen néz ki:

<?php
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors',0);
include "./cpmfetch.php";
$objCpm = new cpm("./cpmfetch_config.php");
$options = array('windowtarget' => '_blank', 'imagewidth' => '70');
$objCpm->cpm_viewLastAddedMedia(1,7,$options);
$objCpm->cpm_close();
?>

Csak a pirossal kiemelt számokat kell megváltoztatnunk.

Az ‘imagewidth’ mellett megjelenő szám a megjelenő képek szélességét jelenti. Ehhez a magasság automatikusan társul hozzá, így elég csak a szélességet megadnunk, melyhez tetszőleges értéket írhatsz be.

A második kiemelt két szám közül az első adja meg a megjelenítendő képek sorának mennyiségét, a második pedig az adott sorban megjelenő képszámot. Tehát az 1,7 annyit jelent, hogy 1 sorban 7 kép jelenik meg. Ha 6 képet akarunk megjeleníteni 3 sorban, akkor azt a 3,6 kóddal adhatjuk meg.

Ugyanebben a latestimages.php-ban formálhatjuk meg a megjelenítendő képek stílusát is, tehát ha szeretnénk nekik kereted adni, vagy valamilyen hatást, akkor azt a CSS-el adjuk meg. Ebben már nem lesz semmi bonyolult, mindent a saját kedved alapján formálhatsz meg az alábbi kódban:

<style type="text/css">
<!--

a img { /* képek megjelenése */
border: solid 1px #ebebeb;
padding: 3px;
margin: 0px;
-webkit-transition: .5s ease-in;
-moz-transition: .5s ease-in;
-o-transition: .5s ease-in; }

a:hover img { /* képek megjelenése, ha ráviszed az egeret */
border: solid 1px #cccccc;
padding: 3px;
margin: 0px;
-webkit-transition: .5s ease-in;
-moz-transition: .5s ease-in;
-o-transition: .5s ease-in; }
-->
</style>

Miután tetszés szerint megformáltad a kódot a latestimages.php fájlban, akkor ezt fel is töltheted FTP-n keresztül a gallery/cpmfetch mappába. Ha mindent rendeltetés szerűen csináltál eddig, akkor az oldalad címe után beillesztve a következő kódot meg kell jelennie a legfrissebb képeknek: /gallery/cpmfetch/latestimages.php

Tekintsétek meg, ez nálam hogy mutat: link

Ha megjelennek a legutóbb feltöltött képek a fájlban, akkor már csak ezt kell megjelenítenünk oldalunk tetszőleges részlegén a következő kód beillesztésével:

<iframe width="700" height="100" frameborder="0" name="latestimages" src="http://oldaladcime.com/gallery/cpmfetch/latestimages.php"></iframe>

  • width: ezzel a szélességét a doboznak adhatod meg
  • height: ezzel pedig a magasságát

Fontos, hogy akkora méretet adj meg ennek a kis latestimages dobozkának, amekkorába pont belefér az összes kis kép. Ha kisebb lesz a doboz ugyanis, akkor oldalt és alul csuszkák jelenhetnek meg, ami azért eléggé elcsúfítja a designunkat.

Ennyi lenne a leírás, ha minden lépést sikeresen véghezvittél, akkor oldalad fejlécén vagy sidebarjában már meg is jelennek a galériádba legutóbb feltöltött képek. Ha bármi kérdésed vagy gondod lenne, azt hozzászólásban jelezd.


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *