Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Képfeltöltés FTP-vel X

A Coppermine galériába való képfeltöltés esetén talán a legismertebb módszer az online felületen való feltöltés, ám mivel a Coppermine adatbázis rendszerű, így az FTP-n keresztül való képfeltöltés sokkal célszerűbb. A következőkben pedig arról olvashattok, hogy ez miért van így, illetve hogyan is valósítható ez meg.

Amikor online felületen töltjük fel a képeket, akkor az összes, adott felhasználó által feltöltött kép egy mappába kerül a weboldal tárhelyén (userpics). Hiába adjuk hozzá különböző albumokhoz a képeket, azok ettől még a szerveren ugyanott fognak eltárolódni. Ez azt jelenti, hogy két fájl nem rendelkezhet ugyanazzal a megnevezéssel. Ha mégis előfordul, abban az esetben a feltöltésnél alapból hozzáadódik néhány megkülönböztető karakter a képek URL címéhez (kép), ami elég zavaró tud lenni. Ez a fajta feltöltési módszer akkor használandó, ha például egy társszerkesztőnek nem szeretnénk megadni FTP hozzáférést az oldalhoz, egyébként fájlkezelés szempontjából nem túl hatékony, hiszen minden kép egy mappába kerül.

Ezért ha a képeket nem csak a galériában szeretnéd áttekinthetően rendszerezni, hanem a tárhelyen is, akkor érdemes FTP-s feltöltést alkalmaznod. Egyáltalán nem bonyolultabb az online felületesnél, még inkább gyorsabb is, ráadásul a kapcsolat is biztonságosabb, így nem szakad meg a feltöltés (az online felületessel ellentétben, legalábbis én ott sokszor észleltem ilyesmit.)

FTP feltöltés menete

Mielőtt elkezdenénk feltölteni a képeket, hozzuk létre előre az albumot a galériában, melybe a képek fognak kerülni. Ha több albumot is fel szeretnénk tölteni, akkor többet is létrehozhatunk.

Ezután hozzuk létre az FTP kapcsolatot az oldalunkkal. Ha még nem tudod, hogy kell, akkor olvasd el az FTP kapcsolódás cikket az oldalról. Keresd meg a szerveren a public_html/gallery/albums mappát. Ha még sosem töltöttél fel semmit se FTP-vel a galériádba, akkor egy edit és egy userpics mappát fogsz itt találni. A userpicsbe kerülnek az online felületen feltöltött képek. Figyelj rá, hogy ebbe a két mappába sose tölts fel semmit, illetve magába az albums mappába se tölts fel közvetlenül képet.

Ebben az albums mappában alakíthatod ki a képek fájlrendszerét. Én a különböző eseményeken készült képeknek hoztam létre az events mappát. Figyelj rá, hogy az ide kerülő mappák nevei ne tartalmazzanak szóközt, emellett csak az angol abc betűit használhatod kisbetűsen. (A szóközöket -, _ karakterekkel pótolhatod.)

Az events mappán belül alakítottam ki az éveknek megfelelő mappákat (2014), akár a Coppermine galériámban a kategóriák nevei. Természetesen úgy alakíthatod ki a saját fájlrendszered, ahogyan szeretnéd, és ahogyan neked áttekinthető. De érdemes hasonlóan kialakítani, ahogy a galériád kategóriáit és albumait.

Ezután a 2014-es mappámon belül alakítottam ki a galéria album nevei szerint a mappákat. Érdemes rövid és lényegre törő mappa neveket megadni, én például szeretem csak simán dátumok szerint kialakítani őket. A Total Commander másik oldalán keressük ki a feltölteni kívánt mappát.

Végül magába a mappába feltöltjük a képeket az F5 lenyomásával vagy a Total Commander Másolás gombjával, a számítógépünk mappájából a tárhelyi mappába. Ezt bármikor lehet bővíteni, ha később még új képeket szeretnél feltölteni a galériádba. A képeket persze mappástól együtt is feltöltheted, ahogy neked egyszerűbb (ebben az esetben pipáld be a név kisbetűsre alakítását a feltöltéskor, és akkor nem kell átnvezeni a mappát).

A képeket érdemes megszámozni, az áttekinthetőség szempontjából is. Ha sok képet töltesz egy mappába, akkor a számok elé mindig tegyél kezdő 0-t is (pl.: 001, 002, 003), mivel a számítógép az 1 után sorolja a 11, 12… stb-t is, a nulla pedig szükséges a megfelelő sorrend létrehozása miatt, ha nem szeretnénk, hogy a képeink össze-vissza legyenek felsorolva.

A képek méretétől és számától függ, hogy mennyi ideig tart a feltöltés. Az fájlátvitelt követően térjünk vissza a Coppermine galériánkhoz, és keressük meg az admin menüben a Csoportos feltöltés menüpontot.

A menüpontba érkezvén választhatjuk ki a fájlkönyvtárból azt a mappát, ahová feltöltöttük az albumunk képeit. Ezt tallózzuk be.

Ha megtaláltuk a mappát, akkor látni fogjuk benne a feltöltött fájlok neveit. Ha mindent rendben találunk, akkor válasszuk ki az Ok gombot, vagyis fogadjuk el.

A következőkben az oldal ki fogja dobni a mappa fájljait, és kiválaszthatjuk, hogy pontosan miket szeretnénk feltölteni. Ha mondjuk bővíteni szeretnénk egy albumot, és a mappa rendelkezik olyan képekkel is, amik már fent vannak a galériában, akkor azt is mutatni fogja ez az oldal. A fájl neve melletti ikon helyén maga a kép thumbnailje fog megjelenni abban az esetben, tehát meg fogjuk tudni különböztetni, hogy mi az, ami már fel lett töltve, és mi az, ami még nem.

A lenyitható háromszögnél válasszuk ki az előre létrehozott albumot, ahová a képek fognak kerülni.

Ezután nyomjunk rá az Insert selected files gombra, mely után a képek bekerülnek a kiválasztott albumba, és elkészülnek a hozzájuk tartozó thumbnailek is.

Ha mindent jól csináltunk, akkor a galériánk adott albumában meg fognak jelenni a feltöltött képek.

 

Tulajdonképpen ennyi is lenne ez a feltöltési módszer. Abban az esetben a leghatékonyabb, ha egyszerre több képet szeretnénk feltölteni a galériánkba. Ha csak egyet vagy kettőt szeretnénk, abban az esetben továbbra is használhatjuk az online feltöltő felületet (fotósorozatok esetén, vagy olyan albumoknál, ahol tudjuk, hogy nincs sok kép.) Viszont fontos megemlítenem, hogy a Coppermine Galéria hivatalos oldalán is az FTP-s feltöltést ajánlják.


x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *