home /főoldal resources /kellékek tutorials /segítségek about /rólunk themes /témák order /rendelés contact /kapcsolat
Cherry
Universe
the 'verse of webdesign & style
Felület megismerése

Ha új vagy a Photoshop világában, akkor valószínűleg még nem ismered a programot annyira, hogy tudd, mit hol találsz. Ez a leírás viszont most a segítségedre lesz, hiszen megpróbállak megismertetni téged az alapokkal. Kezdjük is el a túrát a programban! Nyisd meg,és kezdjünk is neki az ismerkedésnek.

Amikor megnyílik a Photshop (képeken a CS6-os verzióból láthatsz szemléltetést, de a többi verzió is hasonló képpen néz ki), rögtön meglátjuk a felület tagolását. Fölül jelenik meg a fő menüsor, az ablak két szélén a lebegő panelek (eszköztár és különböző segédeszközök, funkciók), az oldal közepén pedig a munkaterület látható. Utóbbi részen tudjuk szerkeszteni az adott képet.

Ha először nyitod meg a programot, akkor feltűnhet, hogy a felület kicsit másképpen néz ki. Ez esetben érdemes elolvasnod ezt a tutorialt: Ablak beállítások »

Új munkát a főmenü Fájl » Új… opciójával kezdhetsz, és ügyelj rá, hogy az általos beállítások úgy nézzenek ki, mint az alábbi képen. A képed méretét képpontban (pixelben) adhatod meg, csupán gépeld be a kívánt méretet. Ha nem fehér, hanem mondjuk átlátszó hátteret szeretnél, azt is kiválaszthatod.

Ha egy gépeden lévő képet szeretnél átszerkeszteni, akkor azt drag&droppal (vagyis áthúzással) illetve Fájl » Megnyitás opcióval tudsz behozni.

Előfordulhat, hogy a megnyitott képed színbeállításai nem a kívántak, mint például alapból CMYK módban vannak, ami a nyomtatáshoz használt színbeállítás, ez esetben a Kép menüpont » Mód fül alatt választhatod ki az RGB színt. Ez azért fontos, mert .PNG formátumban csak RGB színmódos képeket menthetsz.

Ha az adott munkáddal elkészültél, akkor azt a Fájl » Mentés másként… lehetőséggel mentheted le a gépedre. A megfelelő formátumban való lementésről itt olvashatsz bővebben: Formátum ismertető »

A képeden a Nézet menüpont alatt tudsz kicsinyíteni vagy nagyítani, illetve ha a lebegő paneleid között ott van a navigátor is, akkor a csuszkával közelíthetsz/távolíthatsz, vagy a kis háromszöges ikonok lenyomásával. A százalék jel segíteni fog benne, hogy mekkora a nagyítás mértéke.

Ha a képedre szeretnél egy másikat ráhelyezni, akkor azt szintén drag&drop funkcióval teheted meg, de ha új ablakban szeretnéd megnyitni, akkor használd a megnyitás lehetőséget.

Ennyi is lett volna ez a kis rövid eligazítás a programban, az egyes elemekből részletesebben a további leírásokban olvashatsz.