home /főoldal resources /kellékek tutorials /segítségek about /rólunk themes /témák order /rendelés contact /kapcsolat
Cherry
Universe
the 'verse of webdesign & style
Rétegek használata

Ezúttal folytatjuk Photoshopos alapismereteinket, mégpedig a rétegek megismerésével. A rétegek a programban nagyon fontos szerepet játszanak, ugyanis úgy működnek, mint az egymásra halmozott acetát alapú lapok, ami azt jelenti, hogy az egyes rétegek átlátszó részein előtűnnek a lentebb lévő rétegek.

A réteg áthelyezésével mozgathatjuk a réteg tartalmát a kívánt helyre, adhatunk nekik átlátszóságot, illetve egyéb hatást, mely könnyíti a munkánkat a programban. Minden új kép egy réteggel rendelkezik, munkánkra újabb elemek rárakása újabb rétegeket jelent. Ezeket egyesíthetjük is, elkülöníthetjük őket, rétegstílust adhatunk nekik, a rétegekkel rendkívül sokféle trükköt hajthatunk végre, úgy is mondhatnánk, hogy ez a program veleje. A rétegek számának pedig csupán számítógépünk memóriája szabhat határt.

Rétegek panel

A rétegeket egy megjeleníthető kis lebegő panelecskén, vagyis a Rétegek panelen tekinthetjük át, melyen megjelenik az összes réteg, rétegcsoport illetve az adott rétegünk effektusai. A panelt az Ablak » Rétegek opcióval, vagy az F7-es gomb lenyomásával jeleníthetjük meg.

Minden rétegnél megjelenik az adott réteg megnevezése (az erre való dupla kattintással átnevezhető), illetve a nevük mellett egy kis bélyegkép is, melyen a réteg tartalma jelenik meg. A következő szemléltető képen kicsit jobban megismerhetjük a rétegek panel részeit, illetve hogy melyik gomb mire való:

  1. Rétegek panelmenü – legalapvetőbb lehetőségek behozása, panel bezárása.
  2. Rétegstílus hozzáadása – keverési mód illetve átlátszóság gyors megadása – az adott rétegen való dupla kattintással még több keverési lehetőség behozható.
  3. Réteg zárolása – a különféle gombok lenyomásával a rétegeken való munkatípusokat zárolhatjuk (sorban: hatás hozzáadásának zárolása, rétegre való rajzolás zárolása, mozgatás zárolása, teljes zárolás).
  4. Láthatóság – ha a szem megjelenik (vagyis be van kapcsolva), akkor a réteg látható. A kis szem ikonra való kattintással a réteg láthatóságát vonhatjuk meg.
  5. Rétegcsoport – több réteg egy kis mappába csoportosítva. Segíti a rétegek közötti navigálást, átláthatóságot.
  6. Korrekciós réteg – olyan szín- és tónuskorrekciókat tárol, amelyek az alatta lévő rétegekre vannak hatással.
  7. Rétegeffektusok – a rétegstílusok panelben megadott effektusokat jeleníti meg.
  8. Egy teljes réteg – megnevezéssel illetve a hozzá tartozó effektusokkal.
  9. Réteg akciók – Hozzáadhatunk új rétegeket (Shift + Ctrl + N), korrekciós réteget, rétegcsoportot, illetve törölhetjük a kiválasztott réteget.

Korrekciós rétegek

A korrekciós réteg például olyan szín- és tónuskorrekciókat tárol, amelyek az alatta lévő rétegekre vannak hatással. A képpontok közvetlen szerkesztése helyett használhatunk korrekciós réteget, így az alatta lévő képpontok nem módosulnak.

Korrekciós réteget a Réteg » Új korrekciós réteg opcióval adhatunk hozzá, vagy a rétegek panelen a kis ikon megnyomásával:

Ezután ki kell választanunk, hogy milyen korrekciós réteget szeretnénk létrehozni (a lehetőségek teljesen ugyanazok, mint a Kép » Korrekciók menüpontban találhatók, csupán itt egy külön rétegbe kerül a hatás, és a réteg alatt lévő összes többi rétegre hat.)

Így ez a módszer nagyon hasznos funkció, mert az adott elkészített hatást több képre is alkalmazhatjuk. Ha kiválasztjuk az adott hatást, akkor azt a feljövő, Tulajdonságok panelben szerkeszthetjük, mely az adott korrekciós réteghez tartozik. Ezzel a lehetőséggel a korrekciós réteg mindig alakítható.

Ennyi lenne ez a kis gyorstalpaló a rétegekről. Ha esetleg bármi kérdésed maradt volna, vagy valamit kihagytam, akkor nyugodtan írj hozzászólásban. :)

Némi forrásért köszönet: Photoshop súgó


Kérdésed van? Írj bátran!

Hozzászólásod csak jóváhagyás után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *