Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
X Wp-Polls bővítmény X

A következő leírásban a WordPress legjobb szavazó bővítményének telepítéséről, használatáról lesz szó, mely a Wp-Polls nevet viseli. Ez egy nagyon kis praktikus bővítmény, melyet egyszerű használni, és minden magától értetődő. Ha Te is mindig szerettél volna egy jó szavazót készíteni az oldaladra, de nem találtál, akkor a problémád ezennel megoldódott. Sajnos magyar változata nincs, de a legtöbb dolog egyértelmű lesz.

Először is, a telepítéséhez lépjünk a Bővítmények » Új hozzáadására. Keresőbe írjuk be a bővítmény nevét (Wp-Polls) és amint kijött az eredmény, kattintsunk a Telepítés gombra.

Miután sikeresen telepítettük, akkor kapcsoljuk be, és már kezdődhet is a megismerése. Észrevehetjük, hogy a vezérlősávba bekerült a Polls menü, ahonnan majd vezérelhetjük a szavazásainkat. A továbbiakban részletesen le fogom írni nektek, hogy milyen funkciókkal élhettek ezzel a szavazó bővítménnyel, hiszen a telepítéssel még koránt sem ért véget a feladatunk.

Új szavazás hozzáadása

Ezt a Polls » Add Poll menüben tehetjük meg. A kérdés és a válaszok megírása után beállíthatunk olyan lehetőségeket is, mint például, hogy egyszerre több választ is megadhass, valamint, hogy pontosan mennyit.  A szavazás kezdetének és lezárásának a dátumát is megadhatod, amik szintén nagyon hasznos funkciók. Mivel úgy gondolom, ez teljesen egyértelmű, ezért jobban nem is szeretném részletezni.

Szavazások megjelenítése

Miután elkészítettük a szavazást, valahogy be is kell illesztenünk oldalunkon a kívánt helyre. Nagyon egyszerű dolgunk lesz. Miután létrehoztuk a szavazást, megadja, hogy az adott szavazásnak pontosan mi az ID-je. De ha elfelejtetted volna, akkor a Polls » Manage Polls-nál az adott szavazás sorának legelején megtekintheted a szavazás ID-jét.

Ez után a következőféleképpen jeleníthetjük meg a szavazókat az oldalon:

1. Ha oldalmodulba szeretnéd helyezni a szavazást, akkor azt így jelenítjük meg:

<?php if (function_exists('vote_poll') && !in_pollarchive()): ?>
<?php get_poll();?>
<?php display_polls_archive_link(ID); ?>
<?php endif; ?>

Az ID helyére az adott szavazás számát add meg. <?php get_poll(2); ?> Ha véletlenszerű szavazást szeretnél megjeleníteni, akkor -2-t kell az ID helyére írnod:  <?php get_poll(-2); ?>

2. Ha bejegyzésbe, vagy oldalra szeretnénk elhelyezni a szavazást:

Értelemszerűen itt is az ID-t vagy -2-t kell beillesztetünk, az előző helyzethez hasonlóan.

Szavazás átformálása

Azért is nagyszerű ez a bővítmény, mivel a szavazásod a saját ízlésed szerint alakíthatod. Mivel alapjába véve angolul jelenik meg minden szöveg, ezt is testre kell szabnunk. Lépjünk a Polls » Poll Templates-be.

Itt tényleg csak akkor nyúlj hozzá a kódokhoz, ha értesz hozzájuk. Egyébként meg, ha valamit elrontasz, vissza lehet állítani az eredeti kódját az adott résznek. Ahhoz, hogy a saját szavazónkat átfordítsuk magyarra, csak meg kell keresni az adott részt a kódban, és átírni magyarra. (Például a Vote gombot átírhatod Szavazok feliratra, a voting form footernél.)

Nem szeretnék belemerülni itt a részletekbe, mivel nem olyan nagy gond, ha angolul hagyod a megjelenését, annyira nem igazán számít. Ha szeretnéd megcsinálni, akkor viszont érdemes kísérletezni vele. Sokkal jobban érdekel minket az eredményeknél az egyes sávok színezése. Ezt a Polls » Poll Options menüpont alatt tehetjük meg.

Kiválaszthatjuk a stílust, illetve HEX színkódok segítségével át is színezhetjük magunknak a sávokat.

AJAX script pótlása

Mivel a legtöbb WordPress téma alapból nem tartalmazza az Ajax scriptet a bővítményhez, ezért nem fog működni a szavazónk, nem fogjuk tudni elküldeni a szavazatot. Ezt a kód pótlásával egyszerűen megoldhatjuk. A következő kódot illesszük be <head> tagek közé:

<!-- WP-POLLS AJAX SCRIPT START -->
<script type='text/javascript' src='/wp-content/plugins/wp-polls/polls-js.js?ver=2.69'></script>
<script type='text/javascript' src='http://s0.wp.com/wp-content/js/devicepx-jetpack.js?ver=201522'></script>
<script type='text/javascript'>
/* <![CDATA[ */
var pollsL10n = {"ajax_url":"http:\/\/cherryuniverse.net\/wp-admin\/admin-ajax.php","text_wait":"Your last request is still being processed. Please wait a while ...","text_valid":"Please choose a valid poll answer.","text_multiple":"Maximum number of choices allowed: ","show_loading":"1","show_fading":"1"};
/* ]]> */
</script>
<!-- WP-POLLS AJAX SCRIPT END -->

A megfelelő helyen természetesen weboldalad címét cseréld ki az enyémről a sajátodra. Csak így fog működni a szavazó.

Összes szavazás megjelenítése egy aloldalon

A bővítmény fejlesztői még arra is gondoltak, hogy meg tudjuk jeleníteni az összes eddigi szavazás eredményét egy statikus oldalon. Először is, hozzunk létre egy aloldalt, lényegtelen, hogy milyen címen (mondjuk Szavazások eredményei, vagy hasonlók). Majd a tartalmi részbe az alábbi kódot illesszük be:

Ennek a helyén fog megjelenni az összes eddigi szavazásunk. Még természetesen nem vagyunk készen, ugyanis a Polls » Poll Options menüben a Poll Archive URL mellé be kell illesztenünk a most elkészített összesítő oldalunk URLJ-jét. Ezután készen is leszünk, és a szavazónk alatt megjelenő linkre kattintva megtekinthetjük az összes eddigi szavazás eredményét.

Remélem, hasznotokra fog válni ez a kicsit hosszabbra sikerült leírás a Wp-Polls bővítményről. Én nagyon szeretem ezt a bővítményt, mivel nem kell különböző Poll creator weboldalakról importálnunk kódokat, hanem így a saját vezérlőfelületünkből hozhatjuk létre a szavazásainkat, ami sokkal egyszerűbb. Kellemes telepítést, és használatot!