Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
BrielleBrielle
2017 / 11 / 25

A következőben a webdesign készítés egy létfontosságú összetevőjéről olvashattok, mely nem más lenne, mint az ergonómia, vagyis konkrétabban a webergonómia. A webergonómia mindent egy csokorba foglal, mely egy adott oldalt érthetővé, felhasználóbaráttá és hatékonnyá tehet.

A dolgok mögé kukkantáshoz egy kicsit mélyedjünk el abban, mit is jelent maga az ergonómia szó.

“Az ergonómia az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát vizsgáló tudományág. Célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása, az emberi adottságoknak lehető legjobban megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítása.”

A webergonómia pedig egy weboldal felhasználóbarát működését tartja szem előtt. A továbbiakban pedig konkrétabban lesz szó róla, hogy mi, mint mint tervezők, hogyan tehetjük hatékonyabbá weboldalunk működését.

Minimális betöltési idő

Kezdjük az alapoktól. Egy felhasználó megnyitja az oldalunkat. A mi esetünkben ez a látogató még sosem járt nálunk, így szeretné megtudni, mit rejt a link, amire véletlenül vagy tudatosan rátalált az internet rengetegében.  Ám ebben valami megakadályozza. Ez pedig a betöltési idő. Ha egy oldal rettenetesen lassan tölt be, akkor a látogató egy idő után megunja a várakozást, és továbbáll.

Mit tehetünk a betöltés gyorsítása érdekében?

 • Kevesebb képes grafikai anyagot használunk fel.
 • A képeket kevesebb helyet foglaló fájl formátumban töltjük fel oldalunkra. Válasszuk lehetőség szerint a .jpg és .png formátumot. (GIF képeket sose használjunk fel grafikai elemeknél, pl fejléc)
 • Kevesebb tartalmat jelenítünk meg a dinamikus oldalakon (friss bejegyzések oldala, főoldal). Így az oldal megnyitásakor nem kell annyi bejegyzést egyszerre betöltenie a böngészőnek.
 • Nem ágyazunk be maguktól elinduló tartalmakat (zene, videó)

Egyértelműség

Az oldalunk betöltött a látogatónk böngészőjén. Mivel először jár rajta, így még nem tudja, hogy miről is szól, milyen tartalmakat olvashat rajta. Konkrétabban még nem tudja, hogy érdekli-e az, amit talált. Így ha webdesignt készítünk, akkor fontos szempontként kell szem előtt tartanunk, hogy a felhasználó tudtára adjuk oldalunk célját. Ha egy látogató nem tudja pár másodperc alatt eldönteni, hogy mi az adott oldal célja, akkor érdektelenül tovább fog lépni. Mi pedig nem ezt akarjuk.

Tanácsok:

 • Görgetés nélkül kiderüljön, mi az oldalad célja. Szerepeljen az oldal címe és egy szlogen a fejlécen, első oldalmodulban, ilyesmi, könnyedén megtalálható helyen. Így a látogató biztosan nem fog összezavarodni.
 • Ha egy hírességről szól az oldalad, akkor csak az a híresség szerepeljen a fejlécen. Tegyük fel, hogy az oldalad egy sorozat egyik szereplőjéről szól, de te mégis rárakod a műsor többi szereplőit is a designra. Aki életében először jár az oldaladon, és még nem ismeri az adott színészt, az nem fogja tudni eldönteni a fejléc alapján, hogy a rajta szereplők közül melyikükkel is foglalkozik az oldalad.

Olvashatóság

Kutatások kimutatták, hogy a látogatók először a szöveges tartalmon futnak végig. Az oldalcím, szalagcímek, bejegyzéscímek és kiemelt szövegek ragadják meg először a figyelmüket, F alakban futják végig az oldalakat. Ebből az okból kifolyólag rendkívül fontos ügyelni az olvashatóságra.

Mit is takar ez magában?

 • Helyesírás: ügyelj rá, hogy helyesen fogalmazd meg a mondatokat, ne legyenek elgépelések a szövegben, illetve a szavak leírásában se véts hibát. Mielőtt közzéteszel valamilyen szöveget, olvasd át, és szűrj ki minden hibát. Előfordul, hogy még ezután is marad egy-két hiba, lehet, hogy bizonyos elírásokat csak később fogsz felfedezni. Ebben az esetben a felfedezés időpontjában javítsd ki azt.
 • Betűszín: Létezik a kontraszt szerinti szabály. Szöveget mindig a háttérből legkiemelkedőbb betűszínnel jeleníts meg. Ez azt jelenti, hogy például ha a háttered fehér, akkor a szöveg fekete legyen. (ez a legműködőképesebb kombináció, de persze kicsit el lehet térni tőle, csak azt vedd figyelembe, hogy a szemnek kényelmes legyen az olvasás.)
 • Betűtípus: ha egy weboldalról van szó, akkor mindig az egyszerűség és a kényelmesség kerüljön az előtérbe. Értelem szerűen tehát ne használjunk cirádás vagy nehezen olvasható betűtípusokat. A Comic Sans, Century Gothic és társaik pedig kerülendők. (Az elsőt a játékosság hatása miatt fejlesztették ki, tehát ha a tartalmad komoly hangvételű, akkor sose használd.)

Egyértelmű menürendszer

Egy látogató szeretné tudni, hogy egy oldalon éppen hol jár. Ha nem tudja eldönteni, éppen milyen almenü al-al menüpontjába tévedt, akkor össze fog zavarodni, és nem lesz számára egyértelmű, hogy hol járt már. Pontosan ezért kell egyértelmű menürendszert kialakítanunk.

 • Legyen egy főmenü, amely minden oldalon megjelenik az oldal tetején.
 • Az egyes aloldalakon pedig mindig szerepeljen a menüben megjelenített cím.
 • Használj kategóriákat a bejegyzéseknél, mely a bejegyzések szűrése miatt fontos eszköz lehet.

Linkszínezés?

Régebben divat volt külön színt megadni a már meglátogatott linkeknek. (A böngészők alapvetően is eszerint működnek. Ha nem adsz meg színt a linkeknek, akkor látható is) Ma is lehet ilyesmivel szórakozni, de szerintem nem ajánlott. Nem is divat, és az oldal megjelenését nézve inkább zavaró tud lenni.

Ne használj szöveget grafikaként

Ha nem logóról van szó, akkor szöveg ne szerepeljen grafikai elemként egy fejlécen. Ez alatt azt értem, hogy ha van egy feliratunk, akkor azt ne a kép megszerkesztésével helyezd el a fejlécképen, hanem mindig kóddal. A botok a szöveges elemekre keresnek, szóval ha az oldal címét vagy szlogenjét csak grafikai elemként tünteted fel az oldaladon, akkor a keresőkben hátránnyal indulsz. Ráadásul egy szöveg betöltése kevesebb idő, mint egy kép betöltése, emellett látványosabb is.

Letisztultság, áttekinthetőség

Összességében ez a két szó lebegjen a szemed előtt egy design készítésekor. Ebbe az is beletartozik, hogy fölösleges effekteket, animációkat és flasheket se tartalmazzon az oldalad. (A Flasheket például különböző pluginokkal lehet csak elérni, tehát amúgy sem fog minden felhasználónál megjelenni, így teljesen szükségtelen és fölösleges elem.)

Végszó:

Egyensúly: ergonómia – esztétika – design

Összességében eme hármasnak kell egyensúlyba kerülnie egy webdesignban, weboldal felépítésében. Úgy gondolom, ha valamelyik hiányzik, akkor az oldalad már egyáltalán nem fog hatékonyan működni, nem fog érzéseket kiváltani a látogatódból, és inkább csak be fogja zárni az adott böngészőfület, hiába rendelkezel kiemelkedő tartalommal. Létrehozhatsz ilyen-olyan designos külsőt oldaladnak, esztétika és ergonómia nélkül nem fog működni. Viszont ha ügyelsz az eddig elhangzottakra, akkor sokat hozzáadhatsz oldaladhoz, és a látogatóid szívesen fognak visszatérni hozzád.


x Hozzászólás részleg x
2018 / 08 / 24 •

Szia Brielle!

Olvastam, hogy felesleges a linkszínezés. De valahogy mégis ki kéne emelni, ilyenkor a cursor megváltoztatására lehet hagyatkozni?
Ezzel kapcsolatban kérném a véleményed,
Köszönöm!

2018 / 08 / 24 •

Szia! A linkszínezés alatt nem ezt értettem, mert nyilván kell a linkeknek külön stílus, hogy feltűnjön az olvasónak, hogy az egy link. Viszont a linkeknek 4 változata van CSS-ben: link, hover, visited, active. Ebből az utóbbi 2 az, aminek már nem szokás külön stílust (pl. más színt) megadni. Csak a sima link és a hover változat stílusát szoktuk kialakítani.

2018 / 08 / 24 •

Értem, jelenleg így csinálom most, (mert új oldalt nyitok), hogy egyszínű legyen mind a 2 elem.

2018 / 08 / 25 •

Nos, elméletileg bőven elegendő, ha a a sima link és a hover ugyanolyan, mert az egér megmutatja, hogy mi linkelt. Ettől függetlenül sokkal egyértelműbb, ha eltérő színt adsz meg a hover változatnak. Minimalistább, ha ugyanolyan marad, de nyilván ez ízlés kérdése is. Ez csak egy apró részlet egy nagyobb egészben.

2018 / 08 / 26 •

Értem.

x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *