Cherry Universe.
home resources tutorials about themes order
BrielleBrielle
2017 / 10 / 22

Mostanában azt tapasztalhattam a magyar szerkesztői közösségben, hogy a csere partnerség eléggé eltorzult az eddig megszokott normákhoz képest. Az is lehet, hogy csak szimplán túlreagálom a dolgot, de sokan szeretik újraértelmezni saját elveik szerint azt, mit is jelent egy másik oldal partnerének lenni. Úgy éreztem, mivel megvan rá a megfelelő platformom ezen oldal képében, így szeretném megosztani veletek, számomra mi mindennel jár a weboldalas partnerség: mit jelent, illetve hogyan kéne működnie.

Így ismertem meg a csere partnerséget

Amikor én bekerültem a szerkesztői közösségbe – azaz, amikor létrehoztam a legelső oldalamat – megismerkedtem ezzel a különleges partner kapcsolattal, mely a weboldalak között alakul ki bizonyos esetekben. Ez időtájt még elit és top csere kategóriába oszlottak a partner oldalak, melynek a jelentését is hamar megértettem. A csereség mindig is egy fajta módja volt annak, hogy tudasd a világgal oldalad létezését. A szerkesztők kapcsolatba lépnek egymással, és kirakják a másik oldalát valamilyen módon, így a látogatók könnyedén rátalálnak azokra az oldalakra, melyek az ő igényeiket elégítik ki.

A partnerség feltételekkel jár, és egyik oldal a másikat csak akkor teszi ki, amikor a másik megfelel ezeknek az elvárásoknak. Így oszlott igazából a dolog régebben elit és top cserékre, az igényesebb oldalakat képes hivatkozással, a kevésbé igényeseket pedig egy simat feliratos hivatkozással helyezték ki oldalukra. A mai napra már elkopott a megkülönböztetés, vagy cserélünk egy adott oldallal linket, vagy nem.

Mit jelent cserének lenni?

Mivel már nincsen elit és top kategória, így jobban odafigyelünk arra, kivel cserélünk. Én magam mindig is megtiszteltetésnek éreztem, ha egy általam kedvelt oldal meghívott a partnerei közé. Ez még ma is azt jelenti számomra, hogy egy általam tisztelt személy elismeri az én munkámat. Az ő munkáját kiemelkedőnek tartom, és mivel ő meghív engem, így valószínűleg ő is lát az enyémben valamit. A csere partnerség így az egymás munkája iránti tiszteleten alapul. Ez egy nagyon fontos dolog a szerkesztői közösségben.

Partnerség = tisztelet

Ebből adódóan elvárok valamit a partneremtől. Azt, hogy ne csak én tiszteljem az ő munkáját, hanem ő is az enyémet. Különben nincsen értelme az egésznek. Ezért tisztelettel kezelem a partnerségünket is, tehát rászánom az időt és fáradtságot, hogy különleges helyre kerüljön az oldala. Ha az én oldalamon különleges helyet és bánásmódot kap az ő oldala, akkor ugyanezt viszont én is szeretném megkapni. Ez az, amire manapság sokan nem figyelnek.

Szerintem így kéne működnie a partnerségnek

Az alábbiakban összegyűjtöttem számotokra néhány támpontot, mit is értettem fentebb a különleges bánásmód kifejezés alatt. Úgy gondolom fontos, hogy világosan fogalmazzunk.

  • Ha a másik szerkesztő képpel helyezi ki a cseréit, akkor vedd a fáradtságot, és te is képpel tedd ki az ő oldalát. Eléggé nemtörődöm dolog feliratos hivatkozással kitenni a partnereidet, ha a másik képes hivatkozással tünteti fel a te oldalad. Ha nincs időd folyton új csere ikonokat készíteni, akkor ritkábban cseréld őket, vagy oldalad kinézetét. Esetleg készíts olyan ikonokat, melyek bármilyen külsőhöz jól mutatnak. Egyébként egy képes elhelyezés amúgy is látványosabb, figyelem megragadóbb. És ennek a partnerségnek pont a figyelem megragadás lenne a lényege.
  • Partnereid oldalmodulba helyezd. Ez a legelterjedtebb csere elhelyezési szokás, hiszen a látogató így biztosan észreveszi a partnereid, és így esetleg betévedhet hozzájuk. Szintén nem túl tisztességes, ha a cseréidet leűzöd a láblécedbe. A látogatók ritkán pörgetik végig az oldalt a legaljáig, így ne legyél tisztességtelen a partnereiddel, akik viszont oldalmodulba helyeznek téged. A lábléces elhelyezőknél kicsit mindig is úgy éreztem, hogy nyűgnek érzi a cseréiket a fentebb való kihelyezéshez.
  • Meghatározott számú cseréid legyenek. Egyrészt, sokkal többet ér a partnerednek lenni, hogyha csak limitált számú partnert raksz ki, másrészt nem ebből fog állni az oldalad. Személy szerint én nem szívesen kérek cserét egy olyan oldaltól, ahová akárhányan kikerülhetnek. Elveszíti a partnerség lényegét. Nem lehet mindenki a partnered. Főleg, mivel úgy tűnhetsz mások előtt, hogy a cseréidet csak a hirdetés miatt tartod fenn, és nem adod meg nekik a tiszteletet. Sok partner oldalra nem is igazán lehet odafigyelni.
  • Partnereidet tiszteld meg a figyelemmel. Látogasd oldalaikat, esetleg kommentelj a chatjükbe, ha bármiféle jótanácsod, vagy megjegyzésed van az oldaluk tartalmára nézve. Ha ezt teszed, akkor biztos, hogy ők is jobban fognak kedvelni, és szívesen viszonozzák a kedves szavakat.
  • Ne hirdess a cseréidnél. Sose azért írj a chatjükbe, hogy rákattintsanak a nevedre. Ebbe az is beletartozik, hogy teljesen fölösleges megírni nekik az esetleges design cserét. Régen ez még szokás volt, de mára már nyomuló tevékenységnek és hirdetésnek tűnhet. Ha látogatja az oldalad, úgyis észreveszi a változásokat, és kommentel is, ha tetszik neki oldalad új megjelenése, vagy van bármiféle megjegyezni valója.
  • Ne szűntesd meg a cserét szó nélkül. Ha a partnered nem zár be, és nem is tűnik el szó nélkül, hanem rendszeresen frissít, akkor ne vedd le csak úgy. Egyébként ha valakivel nem szeretnéd már fenntartani a cserét, de csere feltételeidnek még mindig megfelel, akkor mindenképpen írj neki a levételről.

Ennyit szerettem volna megemlíteni a partnerségről. Nem szeretnék senkire sem ujjal mutogatni, ha úgy érzed, valamelyik pontnak nem teszel eleget, akkor könnyedén változtathatsz rajta. Neked kell érezned, ha ez így van. Ezáltal a közösségünk útnak indulhat a tisztességesebb bánásmód felé. Kezeljünk mindenkit úgy, ahogy mi is szeretnénk, hogy kezeljenek minket. Ne haladj el emellett figyelem nélkül, törődj a cseréiddel, és ne érezd nyűgnek őket. A cseréid által többen rátalálnak az oldaladra, ezért legyél mindig hálás nekik. Ha mégis nyűgnek érzed, akkor szüntesd meg a csere részleged, és nem kell vele többet foglalkoznod.

Úgy érzem, ezt a dolgot már régóta szerettem volna szavakba önteni. Ugyanúgy szeretném még azt is leírni, hogy ez az én személyes véleményem, viszont nem szeretném ezáltal azt érzékeltetni, hogy kevesebb a jelentősége. Mindenki maga dönti el, számára mi a fontos, ha a másik kevesebbet ad neked, mint te neki, akkor nyugodtan kapja ugyanazt tőled, amit ő ad neked. Véleményedet a témával kapcsolatban hozzászólásban leírhatod, hiszen kíváncsi vagyok más nézőpontjára is.


x Hozzászólás részleg x
2017 / 10 / 30 •

Szia, Brielle!

Nagyon örültem ennek a cikknek és egyet is értek vele. Manapság sajnos nagyon sok olyat lehet látni, hogy a cserék tényleg csak azért vannak, hogy az adott személy oldalán több legyen a látogatottság, nem azért, mert például szereti az ember a másik oldalát.
Épp készülő fázisban van az oldalam és habár régen nem volt korlátozott a csere szám, mostanra viszont az lett, mert tényleg csak azokat kéne kitenni a cseréid közé akiket szeretsz és napi/heti szinten látogatod, máskülönben tényleg nincs értelme. :/
Örülök, hogy valaki, te, megfogalmaztad, jó volt olvasni. <3

2017 / 11 / 02 •

Szia lana-b! Köszi, hogy írtál, és örülök, hogy egyet értesz a nézeteimmel. :)

x Írj hozzászólást a bejegyzéshez x
Hozzászólásod csak spam ellenőrzés után fog megjelenni.

Ellenőrző kód *